18 Mart 2017 00:55

MMK işçileri 3. TİS’i MESS’le yapacak

Halil İmrek MMK Metalürji işçilerinin MESS'e üye olma sürecini ve işçilerin sözleşmeden beklentilerini yazdı.

Paylaş

Halil İMREK
Dörtyol

Hayat’ın Dörtyol ilçesinde kurulu olan ve Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu MMK Metalürji’de 700 kadar işçi çalışıyor. Firmanın Kocaeli Gebze tarafında da fabrikaları bulunuyor. Çelik-İş’in daha önce iki kez sözleşme imzaladığı fabrikada, patron bu sözleşme öncesi işveren sendikası MESS’e üye oldu. Böylece MMK işçileri de MESS grup sözleşmesine dahil oldu. 

Patron sendikaya üyeliğinin ardından fabrikaya MESS’in kademe sistemi getirildi. Bu sisteme göre işçi-ler 1’den 9’a kadar farklı kademelere bölündü ve ücretleri bu kademeye göre belirlendi. Ancak işçiler kademe düzenlemesinin işçiler arasında ücret adaletsizliğini düzeltmediğini düşünüyor. Aynı işi yapan işçilerin ücretleri arasında uçurum olduğunu belirten işçiler, kademenin yükseltilip yükseltilmemesinin de keyfiyete kaldığını söylüyor.

MMK Metalürji 2013 yılında İSDEMİR’in ardından greve çıkmıştı. 2013 yılının 19 Temmuzu’nda çıkılan grevin 19. gününde Çelik-İş ile MMK arasında ilk sözleşme imzalanmıştı. İlk defa sözleşme yapılan MMK’de ücretler artsa da, işçiler umduklarını bulamamıştı. İkinci sözleşmede de yeterli bir zam elde edemeyen işçilere, sendikaları Çelik-İş tarafından sürekli “Daha iyi olacak. İleriki sözleşmelerde iyi haklar alacaksınız” deniliyor. 

Görüştüğümüz işçiler, bu yıl yapılacak MESS grubu sözleşmeleri için bugüne kadar Çelik-İş tarafından bir toplantının yapılmadığını söyledi. Bu TİS’te iyi bir ücret zammı, sosyal haklar ve dört ikramiye beklediklerini ifade eden işçiler, “Sendika her dönem ücretleriniz çok iyi duruma gelecek diyor. Ancak istediğimiz iyileşme yapılmış değil. Ücretle-rimiz düşük” diye konuştu. 

Renault işçilerinin ek zam talebiyle yaptığı eylemler MMK Metalürji işçilerine de etkilemiş ve işçiler o dönem ek zam istemişlerdi. Ancak Çelik-İş ile MMK patronu, işçilerin 2017’ye kadar sözleşmelerinin geçerli olduğunu ve ek zam yapılamayacağını söylemişti. 

ÖNCEKİ HABER

Grevler ve biz işçilere gösterdikleri

SONRAKİ HABER

AKP iktidarının özeti: Yoğun sömürü, yüksek işsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...