13 Mart 2017 09:47

Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Aydın'a tahliye çıkmadı

DBP'li Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı M. Ali Aydın hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada tutukluluk halinin devamına karar verildi

Paylaş

Tutuklandıktan sonra görevinden uzaklaştırılan Diyarbakır merkezdeki Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın hakkında 2011 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarına katıldığı ve 2014-2016 tarihleri arasında yürüyüş ve basın açıklamalarına katıldığı gerekçesiyle “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yargılanmasına başlandı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi görülen duruşmada 7 Aralık 2016’da tutuklanan Aydın ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı, Aydın'ın ailesi, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, HDP İl Eş Başkanı Gülşen Özer, il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi izledi. Kimlik tespiti, iddianamenin özetinin ardından savunmaya geçildi.

‘DTK SİVİL BİR PLATFORMDUR’

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanı olduğu 2011 yılında DTK'nin toplantılarına katıldığını belirten Aydın, "Bunu inkar etmiyorum. DTK sivil bir platformdur. DTK 11 yıla yakın bir süredir Diyarbakır gibi bir metropol bir kentte, Diyarbakır'ın en merkezi yerinde Ofis semtindeki devasa binada faaliyetlerini sürdürüyordu. Ben tutuklanana kadar orada faaliyetlerini sürdürüyordu. DTK toplantılarına, milletvekilleri, STK'ler, siyasi parti temsilcileri ve iş çevreleri katılır. Bütün siyasal görüşteki insanlar DTK'ye gider ve gelir. Hatta iktidar partisinden siyasiler de DTK'ye gidip geliyordu" diye kaydetti.

‘TUTUKLANMAM KAYYIM POLİTİKASINDAN’

Kayapınar ilçesinde oturan kadınların kurduğu Ceren Kadın Derneği'ne yer tahsis edilmesi konusundaki kararı belediye meclisi ile birlikte verdiklerini ifade eden Aydın, Diyarbakır'daki yüzlerce derneği illegal olarak nitelendirmenin ve KCK ile ilişkilendirmenin "çok zorlama" bir yorum olduğunu vurguladı. Bu davada mağdur edildiğini ifade eden Aydın, "Tutuklanmamın kayyım atamalarına ilişkin genel bir politikanın sonucu olduğunu düşünüyorum. Kayapınar ilçesi Türkiye'nin sayılı ilçelerinden biridir. Bu şunu çok iyi biliyorum, Kayapınar bu konuda İstanbul ve Ankara mimar odalarında tartışılan ve örnek gösterilen bir ilçe. Yine kayyım atamaları için hendek ve barikat deniliyor. Kayapınar'da hiçbir şiddet olayı gerçekleşmemiştir" dedi.

Aydın, savunmasının sonunda tahliyesine talep etti. İddia makamı ise Aydın'ın tutukluluk halinin devamını istedi.

‘DİNLEMELER USULE AYKIRI’

Ardından söz alan Avukat Fethi Gümüş, belediyenin yardım ettiği derneklerin yasal olduğunu, bunun suç teşkil etmeyeceğini vurguladı. Avukat Abdullah Çağer, Kayapınar Belediyesi'nin defalarca müfettiş denetiminden geçtiğini, ancak hazırladığı raporlarda olumsuz sayılabilecek bir tespitte bulunmadığını söyledi. Çağer, DTK binasında 2011 ve 2012 yılları arasında yapılan toplantıların yasaya ve usule aykırı bir şekilde dinlendiğine de dikkat çekti. Avukat Emin Bozkurt ise müvekkili hakkında hazırlanan istihbarat raporunun dava dosyasına konulmasının yasaya aykırı olduğunu belirterek, bunun çıkarılmasını istedi.

BİR ÜYE HAKİM KARŞI ÇIKTI

Avukat savunmalarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir üyenin karşı oyuyla Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, Kayapınar Belediyesi Başkanlığına yazı yazılarak, derneklere yapılan yardımları, müfettiş raporları istenmesine karar vererek, dava Nisan ayına erteledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Bayrağın indirilmesi olayı provokasyon 

SONRAKİ HABER

Cihatçılar, Astana görüşmelerine katılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...