11 Mart 2017 23:18

Elindeki kalemi yavaşça yere bırak ve derin bir nefes al

Gözde Tüzer, YGS'ye giren öğrenciler için yazdı: Şimdi elindeki kalemi yavaşça yere bırak ve derin bir nefes al.

Paylaş

Gözde TÜZER

Eyyy büyük öğrenci... Şimdi elindeki kalemi yavaşça yere bırak ve derin bir nefes al. Tüm yıl boyunca deneme sınavı senin, yaprak test benim, matematik senin, Türkçe benim, enlem boylam hesabı senin, Fuzûli’nin dizeleri benim çalıştığını biliyoruz. Ama bak bitti işte. Bundan sonra yaptığın kadar, yapamadığın kader! Deliler gibi çalıştığın o sınav geride kaldı. Evet önünde yeni sınavlar var, biliyoruz. Ancak onlar için de daha zaman var. Şimdi yapamadıklarını yapma, gezemediklerini gezme, koşamadıklarını koşma zamanı. (En azından bugünlük) Bak bizim de senin için bugün yapabileceklerine dair bir kaç önerimiz var. Önce bunlara bir göz at, sonra da seç birini ve gününün tadını çıkar. Ancak sakın unutma bugün ne istersen yapabilirsin ama tek kural koy kendine “Asla sınavdan konuşulmayacak ve sınav düşünülmeyecek (En azından bugünlük)”

KAHKAHALAR EŞLİĞİNDE ÇAY KEYFİ

Tüm yıl boyunca bugünü bekledin ve işte geride kaldı. Neler gelmedi ki başına... Kimi zaman o kadar strese girdin ki hüngür hüngür ağladın omuzlarda. Kimi zaman o kadar çok soru çözdün ki başın ağrıdı, nefes almak istedin. Kimi zaman ders anlattın, kimi zaman ders dinledin. Ama tüm yaşadıklarını en sevdiğin arkadaşlarınla paylaştın. Tüm stresi atarken de onları yanında görmek isteyebilirsin. Bu aralar After Party’ler meşhur ama sen bence en sevdiğin dostlarını al yanına, güzel bir kafeye git ve hemen demli bir çay söyle. Ama sakın sınavın nasıl geçtiğinden, soruların zorluğundan konuşmayın. Onlar sonraki aşama. Siz hem hayallerinizi anlatın birbirinize, hem de şen kahkahalar atın. Keyfiniz bol olsun.

BENİM AİLEM CANIM AİLEM

Kiminizin ailesinin sürekli baskı yaptığını biliyorum. Ancak günümüzde pek çok aile bu süreçte çocuklarını destekleyici ve yapıcı hareket ediyor. Hem zaten tüm yıl boyunca sizi ev işlerinden muaf tutan, tüm kaprislerinize göğüs geren, gak dedin yemek guk dedin mi su getiren onlar değil miydi? Eh alın şimdi de ailenizi güzel bir akşam yemeğine gidin. Hem onlara hem sana moral olur. Ama kural koymayı unutmayın. Bugün sınav hakkında konuşmak yok.

UYUMAK NE GÜZEL

Kargalar kahvaltı yapmadan uyandın ve kendin bile kahvaltı yapmadan test çözmeye başladın ya da gecenin bir yarısına kadar kahveyle ayakta durmaya çalıştın. Ama tüm yıl neredeyse hiç uyumadın. Zaten sabah da sınava gitmek için erken kalktın. Hatta belki de tüm gece uyumadın. Şimdi eve gidip rahat rahat gözlerini kapatabilirsin. Önce ılık bir duş al, odanın perdelerini sıkı sıkı kapat, kapıya da “Hiçbir şart ve koşulda rahatsız etmeyin” notunu yaz ve uyu. İstediğin saatte uyuyabilirsin. Bugün senin günün ne de olsa. Uyumak hem dinlendirir, hem sakinleştirir. Uyumak iyidir yani.

MÜZİK RUHUN GIDASI

Testleri bir bir çözerken o kadar yoğunlaştın ki, hiçbir etkinliğe gidemedin bu sene. Belki arada stresten kurtulmak için bir ya da iki konsere gittin. Onda da hâlâ aklında ertesi gün öğrenmen gereken konular vardı. Ama şimdi tüm bunlardan kurtulup güzel bir müzik ziyafeti çekme zamanı. Bu akşam pek çok mekanda güzel konserler var. Seç onlardan birini ve bırak kendini müziğin ritmine. Hem müzik ruhun gıdası değil mi?

SEZON BİTİRME ZAMANI

Bu sene tüm diziler yarım kaldı. 3 günde 13 bölüm dizi izleyip sezon kapatan sen, yabancı dizilerini hiçbir zaman tam olarak doğru dürüst izleyemedin. Ne Homeland’e bakabildin, ne Mr. Robot’a. Hatta Sherlock bile yarım kaldı. Ama şimdi al yanına çekirdeğini cipsini, kurul internetin karşısına ve tüm dizilerinin yeni sezonlarını bir bir izle. Ohh keyif sende.

OYUNLARDAN OYUN BEĞEN

Sen ki günlerce, haftalarca streteji kurardın. Sen ki bir saat köyüne bakmayınca ne olduğunu merak ederdin. Ne oldu? Hepsi geride mi kaldı? Yok yok kalmadı. Sadece kısa bir “sınav arası” vermek zorunda kaldın. Ama ilk sınavı bitirdiğine göre yeniden oyun konsollu zamanlarına dönebilirsin. Sınavlardan önce “Ben bunu bilgisayarda görürsem dayanamam oynarım. En iyisi kaldırayım” dediğin en sevdiğin oyunu kur yeniden bilgisayarına ve başla fantastik dünyanda dolaşmaya.

Kolay gelsin e haydi bırak yazıyı ... Şimdi başla!

ÖNCEKİ HABER

Sevgili Picasso sana anlattığım bir Nusaybin resmidir...

SONRAKİ HABER

Hollanda, Aile Bakanı Sayan'ı sınır dışı etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...