08 Mart 2017 13:27

İlk Roman Kadın Derneği Konak’ta açıldı

İzmir’de ilk Roman Kadın Derneği Roman nüfusunun en yoğun olduğu Konak’ta kuruldu.

Paylaş

İzmir'in en yoğun Roman nüfusuna sahip ilçesi olan Konak'ta Türkiye'nin ilk Roman Kadın Derneği açıldı. Konak Belediyesi'nin destekleriyle 8 Mart etkinlikleri kapsamında Tepecik semti İşçiler Caddesi'nde kapılarını açan İzmir Yenişehir Roman Kadınları Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nde kadınlara okuma yazma, dikiş-nakış gibi kurslar verilecek.  

KADINLARA YÖNELİK KURSLAR OLACAK 

Açılışta ilk sözü alan Dernek Başkanı Aynur Hiçyorulmazlar, derneğin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek; “Çok heyecanlıyım. Bizden neden bir öğretmen, avukat çıkmıyor? Gacolar yapıyor da neden Romanlar yapamıyor? Bunun nedeni okuyamamız. Eğitimsizliğimizden dolayı dışlanıyoruz” dedi. Hiçyorulmazlar yapacakları çalışmalarla, çocukların, kadınların ve gençlerin önünü açmak istediklerini ifade etti.  

AVRUPA’DA EN FAZLA ROMAN KONAK’TA

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise “Burası benim memleketim, buranın yerlisiyim” diyerek başladığı konuşmasında Avrupa’nın en yoğun Roman nüfusuna sahip olan ilçenin Konak olduğunu belirterek, “Nüfusumuz 380 bin, bunun 60-70 bini Roman. 112 mahalle muhtarımız var ve bunların da yaklaşık 20 tanesi Roman. Biz bir arada güzeliz. Bir arada Konak’ı yönetiyoruz, Konak’ın renklerini oluşturuyoruz, birbirimize destek oluyoruz, sorunlarımızı birlikte çözüyoruz. İşimiz çok ama bu mücadeleden başarıyla çıkacağız. Hayırlı bir gelecek bizi bekliyor. Bu hayırlı geleceği siz Romanlarla kuracağız. Aydınlık bir Türkiye'de, el ele, dayanışma içinde çözemeyeceğimiz sorun yok” dedi. 

RENKLİLİĞİ HEP BİRLİKTE YAŞAYALIM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Grup Sözcüsü Selin Sayek Böke de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bu renkliliği hep birlikte yaşamasını istediğini dile getirerek, “Türkiye’de bu sokakta doğan bir Roman çocuğu ile Konak’ın herhangi bir başka sokağında doğan çocuk eşit fırsatlara sahip olsun. Özcan Purçu’dan bahsederken tek Roman milletvekili demeyelim” dedi. Böke, “Şimdi bize düşen; yine hep birlikte emek emek bu sefer de komşumuzla, tüm Türkiye’yi kucaklayarak, bizi yok sayan düzene 'hayır' demektir. Çocuğumuza eşit fırsat vermeyen düzene hayır, kadını yok sayan düzene hayır diyoruz. Biz Türkiye’nin renklerini kucaklayan ve o rengi yaşatan olmak istiyoruz demek için büyük bir fırsatınız var” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da, “Ben Romanlara uzak bir yerde büyümedim. Romanların hayat felsefesine hayranım. Keşke bütün insanlar böyle olabilse. Neşeli, hayat dolu. Bundan sonra siyaseten de kültürel olarak da el ele, daha da güzel hale getireceğiz. Önümüzde bir referandum var. Bizim için, çocuklarımız için sonucu çok önemli” dedi. 

Açılışın ardından Kadınlardan oluşan İncesaz Müzik Grubu Roman müzikleriyle açılışı daha da renkli kıldı.(İzmir/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

'Adaleti ve hukuku talep etmekten geri durmayacağız'

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: Bahçeli'nin 'evet' demesi sandalye bekasından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa