03 Mart 2017 11:42

Enflasyon 5 yıl sonra yüzde 10’u geçti

Bülent Falakaoğlu, çift haneye yükselen enflasyon verilerini değerlendirdi: Hayat pahalı işsizlik yoğun!

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 9.22’den yüzde 10.13 seviyesine yükseldi. Böylece enflasyon Nisan 2012’den sonra yeniden çift haneyi gördü.

Enflasyon geçen aya göre de yüzde 0.81 artış gösterdi. Artışı kimse için sürpriz olmasa da beklenin üzerinde gerçekleşti. Yarım puanı geçmesi beklenmiyordu.

MAAŞ VE ÜCRET İKİ AYDA ERİDİ

Enflasyonun yeniden çift haneyi görmesi ve aylık olarak yüksek artış göstermesi ücret ve maaşlara 2017 yılı için yapılan zamları ilk iki ayda eritti. Ocak enflasyonu yüzde 2.46 idi. Bu rakama şubat ayındaki yüzde 0.81 oranı eklenince iki aylık enflasyon yüzde 3.5’u buldu.

3 milyon memura yapılan yüzde 3’lük zam buhar oldu.

Milyonlarca işçi ve Bağ-Kur emeklisine yapılan 4.73’lük zammın erimesine az kaldı. 5 milyon asgari ücretliye yapılan yüzde 8’lik zammın ise yarısı ilk iki ayda eridi.

Bu genel rakamların ötesinde mutfakta adeta yangın var. Ocak ayında yüzde 6.37 mutfak enflasyonuna bu ay yüzde 0.84’lük bir oran daha eklendi. İki aylık mutfak enflasyonu yüzde 7’yi aştı.

Harcama kalemleri içinde mutfak, ulaşım ve kira gideri çok önemli bir yer tutan emeği ile geçinenler için hayat oldukça zorlaştı. Zira bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 17.96 zam gördü. Sağlık ise yüzde 12.53. Tüm bunlar emekçilerin yaşam seviyelerinin düştüğünün göstergesi. Hatta, vatandaşın, cebindeki parayı öncelikle gıda ve ulaşım ihtiyacını karşılamaya ayırdığının ve artan fiyatlar nedeniyle bu harcamalar dışında harcayacak parasının  kalmadığının...

GELECEĞE KÖTÜ HABER

Üretici  enflasyonu üretim maliyetinin bir hayli artığını gösteriyor. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.36  oranında arttı.

Sadece iki aylık üretici maliyeti yüzde 5.29 oldu. Yani ilk iki ayda üretici fiyatları tüketici fiyatlarından daha fazla arttı. Genel olarak üretici fiyatları artışı, şubat ayında tüketici fiyatları artışının üzerinde. Demek ki toptancı, perakendeci, üreticinin maliyet artışını henüz fiyatlara yansıtamamış durumda. Bu gelecek için kötü haber. Söz konusu maliyet artışının bir kısmının zam olarak fiyatlara yansıtılması kaçınılmaz.

Gelecekte enflasyonu artıracak başka gelişmeler de söz konusu. Enerji fiyatlarının artışı, ithalatın pahalı hale gelmesi vb. Bu nedenle alt ve orta grupların geleceğe umutla bakması zor!

GELİR EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR

Türkiye’de de gelir dağılımı hem sınıflar hem de bölgeler arasında eşit değil. Enflasyon oranı eşitsizliği daha da derinleştirmiş durumda. Emekçiler için enflasyon daha yüksek olduğu gibi şubat ayında, ülke genelinde enflasyon, doğudaki illerde batıdaki illerden daha yüksek oranda arttı.

Batı illerinde aylık enflasyon ortalaması 0.75 düzeyindeyken  doğu da bu oran yüzde 1’in üzerinde. Bu tablo Türkiye’deki yüzde 12’nin üzerinde seyreden işsizlik gerçeğiyle düşünüldüğünde çıkan sonuç şu: Türkiye’de artık yüksek enflasyon yani pahalı hayat, yüksek işsizlik kronik bir sorun!

ÖNCEKİ HABER

Alparslan Çelik'in yargılandığı dava karara kaldı

SONRAKİ HABER

Hani sağlıkta çağ atlamıştık?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...