03 Mart 2017 11:20

'Jin jiyan azadî' ezgi oldu

Sarya Müzik Topluluğu, 'Jin jiyan azadî' sloganını 8 Mart için notalara döktü. Şarkı 5 Mart Bakırköy mitinginde seslendirilecek.

Paylaş

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesinde çalışma yürüten Sarya Müzik Topluluğu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Jin Jiyan Azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganını notalara aktardı.

Şarkı ile ilgili yürüttükleri çalışma hakkında bilgi veren gitarist Duygu Bozkurt, “Biraz marş tarzı bir şarkı oldu. ‘Jin jiyan Azadî’ çok yabancı olmadığımız bir slogan aslında. Daha çok meydanlarda, sokaklarda, eylemlerde içtenlikle haykırdığımız bir slogan. Ama müziğin dili ile söylemek daha farklı. Biraz ruhlara hitap edelim dedik. Slogandan çıkartıp bunu ezgilerle birleşimini yaratmak gibi bir şey diyelim” dedi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da yasaklanan 8 Mart kutlamalarını hatırlatan Bozkurt, “Kadınların yerde sürüklndiği, her türlü şiddetin uygulandığı bir 8 Mart'tı. Ama buna rağmen sokaklardan birleşerek, tıpkı ırmakların oluşumu gibi aktık. Tam o görüntüyü verdik birleştik ve önümüzde duramadılar. Onlar bize boyun eğmek zorunda kaldı. Geçen senenin mirasını alıp bu sene daha da büyümemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Şarkının sözlerini yazan sanatçı Gülay Kaya ise, şarkıya ilişkin, “Bizim için vicdani bir sorumluluktu aslında. Bugün Türkiye’de yaşadığımız coğrafyada en çok yara alan ilk etapta kadınlardır. Savaşta mağdur olan annelerdir. Ben şarkıyı yazarken emekçi kadınlara ve yaralı annelere vurgu yapmak istedim. Yine biz sanat cephesinden ezgiler ile buna vurgu yapmak istedik. Bunun için duyarsız kalamazdık” ifadelerini kullandı. Geçen yıl 8 Mart’a olan birlikteliğe dikkat çeken Kaya, “Kadınlar seslerini yükseltsinler. Hep birlikte sesimizi yükseltelim alanları dolduralım” diyerek sözlerini "Jin jiyan azadî" ile sonlandırdı.

‘BAHARIN RENKLERİNİ TAŞIYOR’

Sarya Müzik Topluluğu’ndan Filiz Göze de, kadının bakış açısının farklı olduğunu ifade ederek şunları aktardı:
“Yaptığımız müzik, her şeyde daha bir coşku katıyor. O yüzden de Gülay arkadaşın yazmış olduğu bu ezgide baharın bütün renkleri anlam taşıyor.” 

8 Mart’ın kendisinde hep yeniden dirilmeyi uyandırdığını kaydeden Göze, “Hepimizin bir arada olup o birliği ve dayanışmayı göstermemiz gerekiyor. Kadınlar var olduğu sürece birçok şeyi yeneceğimizi düşünüyorum. 8 Mart'ta tüm kadınların, annelerimizin, kız kardeşlerimizin, çocukların herkesin toplanması ve bir arada olmamız gerekir” dedi. 

8 MART’A ALANDA SESLENDİRECEKLER

5 Mart günü Bakırköy’de gerçekleştirilecek mitingde seslendirecek şarkının bir kıtası şöyle:

Şiyarbin, şiyarbin, dayîkên bi kul şiyarbin,
(Uyanın, uyanın, acılı anneler uyanın)

Şiyarbin, şiyarbin, jinên kedkar şiyarbin,
(Uyanın, uyanın, emekçi kadınlar uyanın)

Li qadan li kolanan denge xwe bilindkin.
(Meydanlarda sokaklarda sesinizi yükseltin)

Ew roj roja me ye
(Gün bizim günümüzdür)

Ew hêz hêza me ye
(Bu bizim gücümüzdür)

Ew ked keda me ye
(Bu bizim emeğimizdir)

Jin jiyan azadî
(Kadın yaşam özgürlük)

(DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Fransa cumhurbaşkanlığı adayı Fillon'un evinde polis araması

SONRAKİ HABER

CHP’li Yeşil, Ankara’daki IŞİD okullarını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...