03 Mart 2017 08:43

Cumhuriyet yine hedefte: Bu kurşunlar hepimize

Cumhuriyet'in Yazı İşleri Müdürü Özdoğan saldırıyı, iktidarın hedef tahtasına oturttuğu gazeteye saldırıların yeni boyutu olarak değerlendirdi.

Paylaş

Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasına gelen bir kişi karşı duvara ateş edip kaçtı. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan saldırıyı, siyasi iktidar ve iktidar yanlısı medyadaki kalemler tarafından hedef tahtasına oturtulan Cumhuriyet’e saldırıların yeni ve daha tehlikeli bir boyutu olarak değerlendirdi.

Cumhuriyet’in Şişli’deki binası önünde bu sabah 06.48 sıralarında ticari bir taksinin içindeki şüpheli şahıs gazetenin karşısındaki duvara 2 el ateş açarak kaçtı. Binaya gelen polis ekipleri kamera görüntülerini alarak zabıt tuttu. Gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin gazetemize konuşan Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan, “Bu tarz saldırılarla burayı değiştirebileceklerini, dönüştürebileceklerini, korkutabileceklerini düşünenler büyük bir yanılgı içindeler” dedi. Saldırının, muhalif medyaya ve tüm muhalif seslere tehdit olduğunu ifade eden Özdoğan, “Bu sabah yaşananlar uzunca bir süredir siyasi iktidar ve yandaş medyadaki kalemler tarafından hedef tahtasına oturtulan Cumhuriyet’e saldırıların yeni ve daha tehlikeli bir boyutu. Muhalif medya ve muhalif tüm sesler bir şekilde tehdit altında. Bu yargı yoluyla oluyor, başka boyutlarıyla oluyor... Kötü olan, şiddet boyutunun da artık şehrin göbeğinde bu kadar rahat şekilde yaşanabiliyor olması. Fütursuzca bunların yapılabiliyor olması korkutucu” diye konuştu.

‘İŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Gazetenin tarihinde bu tarz saldırıların yaşandığına dikkat çeken Özdoğan şöyle devam etti: “Bu tarz terör saldırılarında onlarca insanı kaybetmiş, yazarlarını bombalı saldırılarda, terör saldırılarında kaybetmiş bir gazeteden bahsediyoruz. Bütün bu saldırılara rağmen yayın çizgisi hiçbir zaman değişmedi. Bu tarz saldırılarla burayı değiştirebileceklerini, dönüştürebileceklerini korkutabileceklerini düşünebiliyorlarsa büyük bir yanılgı içindeler. Normal işimize devam edeceğiz gazetemizi yapacağız. Dün ne söylediysek bugün de aynısını söyleyeceğiz. Hatta bu saldırılar nedeniyle demokrasi çığlığını, özgürlük çığlığını daha da arttıracağız; daha fazla daha yüksek sesle söyleyeceğiz”.

  • Silahın ateşlendiği araç böyle görüntülendi

CUMHURİYET’E İLK SALDIRI DEĞİL

Cumhuriyet gazetesine saldırılar yeni değil. 70’li yıllardan bu yana hem gazeteye hem de gazetenin yazarlarına yönelen çeşitli saldırılarda Cumhuriyet gazetesinin 7 yazarı öldürüldü, gazetenin bir yazarı da bu saldırılar sonucunda  felç oldu.  Saldırıların hefefi olan bu isimlerden biri olan Yazar Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 günü Ankara’daki evine giderken öldürüldü. Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bir kargo paketinin patlamasıyla hayatını kaybetti. Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’daki evinin önünde park ettiği otomobiline binerken patlayan bomba sonucu öldürüldü. Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ise 21 Ekim 1999 günü Ankara’daki evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Gazetenin Şişli’deki binası da çeşitli tarihlerde saldırıların hedefi oldu. Son olarak 31 Aralık gecesi Reina’yı kana bulayan saldırganın ilk hedefinin Cumhuriyet olduğu ortaya çıkmıştı.
11 Mayıs 2006’da ise gazetenin Şişli’deki binasının giriş kapısına beyaz beze sarılı olarak el bombası atılmıştı. Bu saldırıdan bir gün sonra polisin oluşturduğu güvenlik çemberine rağmen gazetenin önüne gelen iki saldırgan, parça tesirli olduğu ifade edilen el bombasını tekbir getirerek gazeteye doğru atıp kaçmıştı.

CUMHURİYET’TEN 11 İSİM HÂLÂ TUTUKLU

Cumhuriyet gazetesi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Yayın Danışma Kurulu Üyesi Kadri Gürsel, yazarlar Hakan Kara, Güray Öz, karikatürist Musa Kart ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri avukat Bülent Utku, avukat Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener Cumhuriyet’e yapılan operasyon kapsamında tutuklanmıştı. Cumhuriyet gazetesi yönetici, çizer ve yazarları “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”le suçlanıyor. Gazetenin Muhabiri Ahmet Şık da sosyal medya paylaşımları ve haberleri nedeniyle tutuklandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altyazı’da Park Chan-Wook

SONRAKİ HABER

Cinsiyet eşitsizliğine karşı ‘Vikimaraton’ İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...