17 Haziran 2012 12:19

Ankara duymadı Amazonlar duydu

BREZİLYA hükümetinin Belo Monte Barajı’nın inşasına devam etme kararını ve barajların temiz enerji olarak gösterilmesini protesto eden eylemciler, Hasankeyf ve Amazon ormanları için bundan sonra birlikte mücadele etme kararı aldı.Doğa Derneği, Amazon ormanlarına telafisi mümkün olmayan zararlar verecek olan Xingu Nehri üzerindek

Ankara duymadı Amazonlar duydu
Paylaş

Doğa Derneği, Amazon ormanlarına telafisi mümkün olmayan zararlar verecek olan Xingu Nehri üzerindeki Belo Monte barajına karşı mücadele eden Amazon yerlileri ve 300’den fazla baraj karşıtıyla birlikte Brezilya’da bir araya gelerek baraj şantiyesini işgal etti. Brezilya hükümetinin Belo Monte Barajı’nın inşasına devam etme kararını ve barajların temiz enerji olarak gösterilmesini protesto eden eylemciler, Hasankeyf ve Amazon ormanları için bundan sonra birlikte mücadele etme kararı aldı. Sabah erken saatlerinde aralarında kadın ve çocukların da buluğunduğu yüzlerce insan Transamazon Karayolu üzerinde buluşup Belo Monte barajının inşaatının devam ettiği Xingu Nehri’ne doğru yürüyüşe geçti. Yerliler, baraj çalışmaları yüzünden akışı engellenen Xingu Nehri’ni ellerindeki kazma ve küreklerle tekrar özgürleştirdiler. Daha sonra Eylemciler, baraj gövdesi üzerinde bedenleriyle “BeloMonte’yi Durdur” anlamına gelen “Pare Belo Monte” yazdı.

NEHİRLER AKTIKÇA UMUT VAR

Baraj karşıtı gruplar ve Doğa Derneği, Brezilya’nin başkentinde düzenlenecek Rio+20 Toplantısında Belo Monte ve Ilısu gibi büyük baraj projelerinin yeşil ekonomi ve temiz enerji gerekçesiyle desteklenmesine son verilmesini ve devletlerin büyük barajların doğa, insan ve dünya kültürleri üzerindeki geri dönülmez etkisini kabul etmelerini talep etti.

Dicle Vadisi’ni tehdit eden Ilısu Barajı’na karşı kampanya yürüten Doğa Derneği’nin Başkanı Güven Eken Amazon’daki eylemde yaptığı açıklamada “Eğer Brezilya’da Amazon nefes vermezse, biz Anadolu’da nefes alamayız. Ilısu ve Belo Monte barajları, dünyada büyük barajların yarattığı yıkımın birer sembolü. Her ikisi de dünyanın en önemli doğal ve tarihi değerlerine karşı açık birer tehdit. Amazon, dünyanın akciğerleri; Mezopotamya ise, medeniyetlerin beşiği. Türkiye, Brezilya ve dünya halkları ne Hasankeyf’in, ne de Amazon’un yok olmasına izin vermeyecek” dedi.

Belo Monte barajına karşı çıkan Xipaia Kabilesi’nin öncü üyesi Juma Xipaia ise yaptığı açıklamada “Nehirler aktığı sürece umudumuz bitmez. Baraj yapılırsa burada ve orada ne doğa, ne insan ne de kültür kalacak. Şehirdekiler kullandığı enerjinin bedelini kimlerin ödediğini bilmeli. Bizim yaşamımız şehrin ışıklarından daha mı değersiz? Bizimki gibi Hasankeyf mücadelesi de çoğalarak devam etmeli” dedi. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Halk meclislerine dayalı demokratik bir yerel yönetim

SONRAKİ HABER

LYS-4 bugün yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...