26 Şubat 2017 13:44

İntihar eden Mehmet Fatih Traş'a mektup: Acı ders..

Barış Bildirisine imza attığı için sözleşmesi yenilenmeyen Dr.Utku Sayın, sözleşmesi yenilenmediği için intihar eden Mehmet Fatih Traş'a mektup yazdı.

Paylaş

Dr. Utku SAYIN*

Mehmet Fatih Traş’ın ardından;

Ne kadar acı ki “ardından” demek zorunda kaldım. Tam iki saattir milyonlarca sözcük arasında dolanıyorum. Girdaba girmiş gibiyim. Ne yazılır ki onurlu birisinin, erkenden yaşamamayı seçmiş olması karşısında. Kendimi yüreğime bırakıp yazmak zorundayım başka türlü anlatmam imkânsız sanki bu acıyı. Aslında o güzel insanı yaşamım boyunca tanıma onuruna, güzel gülüşünü yakından görme şansına hiç sahip olamadım. Oysa biz çok yakın kentlerin benzer idari anlayışına sahip iki üniversitesinin, Barış Bildirisine imza koyduğu için işinden olan iki bilim insanıydık. Aslında mekânsal uzaklığın haricinde son 13 aydır yaşamımız ne kadar ortakmış.

Mehmet Fatih Traş’ı yıllarca emek verdiği fakülteden ve işinden, Çukurova Üniversitesi İİBF dekanlığı ve rektörü, bir kıyım maddesi olan 50/D’nin arkasına saklanarak uzaklaştırdılar. Tabi, Ekonometri Bölüm Başkanlığını da unutmamak lazım. Belki doçent ve profesör olmalarında asistan olarak emeğini kattığı, kendisine akademisyen diyen ama iktidarın yanında duruşlarıyla bu sıfatla alakaları olmadığını gösterenler... AKP iktidarının kendi akademisyenini yaratmak için, bugün “terör örgütü” dedikleri Fetullahçılar aracılığıyla yıllarca neler yaptığını ve yapılanlara göz yumduğunu, akademide bilmeyen yoktur. Elbette Çukurova Üniversitesi rektörü, İİBF dekanı ve Mehmet Fatih’i atmak için gayretkeşlik gösteren Ekonometri Bölüm başkanı da bunları biliyordu. Ama onlar zaten iktidarın akademisyeni olmaya gönüllüydüler.

Mehmet Fatih ise iktidarın değil bilimin ve emeğin akademisyeni olanlardandı. Aylarca eğitiminin karşılığı olan bir iş için arayışları yetersiz kaldı, çünkü o “barış” isteyen bir akademisyendi. Öyle ya akademisyen eğer barış isterse, akademinin ve düşüncenin özgürlüğünü, insan haklarını savunursa iktidarın işine yaramayan bir akademisyen olurdu. Tıpkı diğer 2211 arkadaşı gibi O da iktidarın işine yarayanlardan olmadı.

AKP iktidarının suç listesi içine, ülkenin bilimsel geleceğini yok etmek de girdi. İktidar disiplin cezaları, işten atmalar ve KHK çarkıyla bilimi öldürürken, maalesef bugün Mehmet Fatih bize bilimin başka şekilde de öldürülebildiğini gösterdi. Ah be Mehmet Fatih tamam boyun eğmeyeceğiz dedik, sende eğmediğini gösterdin, ama keşke hala bizimle kalıp birlikte gösterebilseydik boyun eğmeyeceğimizi. İktidarın eğdiremediği boyunlarımızı sen büktün be… 13 aydır her türlü saldırıya göğüs gerdik, direndik hep birlikte, hadi söyle buna nasıl direneceğiz biz? Hepimiz öğrendik haksızlığa, adaletsizliğe direnmeyi belki, ama öğrenmedik ki erken ölüme göğüs germeyi. Az daha sabredemedin mi? Nisan ayı bahar gelecekti ülkeye, neden acele ettin be Fatih o baharı görmek aramızda en çok senin hakkındı belki. Hatta buluşup hep beraber YÖK denilen darbe kurumunun önünde halaya duracaktık birlikte. Düşünsene 2212 kişilik dev halay. Sana söz olsun Fatih o halayı yine kuracağız ve halay başı sen olacaksın. Hiç utanmaca bahanesi falan da dinlemeyiz bilesin. Asıl utanması gerekenler hala iktidarda, YÖK’te ve sensiz bıraktıkları Çukurova Üniversitesi’ndeler. Tabii hala utanma duyguları kaldıysa.

Hâlâ utanmayı bilen akademisyenlerin senin bu acı eyleminden öğrenecekleri şeyler de var. Düşünsene özgür bir akademisyen olmanın, işini kaybetme korkusu kadar değil, yaşamına kıyacak kadar zor bedelleri olabildiğini, öğrencilerden uzak durmanın bizim için ne kadar acı olduğunu öğreneceğiz senden. Öğrettin bize Fatih, aslında ne kadar zor şeyler yaşattıklarını tekrar öğrettin. Keşke bu kadar “acı bir dersle” öğretmesiydin be çocuk. Ama bitmedi, onların da bizden öğrenecekleri var. Senin ışığınla biz de onlara özgür akademinin ne olduğunu öğreteceğiz. Hep yanımızda ol, çünkü senin rehberliğine çok ihtiyacımız olacak.

Acı ve umutla,

*Doktor Utku Sayın’ın Mustafa Kemal Üniversitesi’nde öğretim görevlisi iken Barış Bildirisi’ne imza attığı gerekçesiyle sözleşmesi uzatılmadı.

 {{309776}}

ÖNCEKİ HABER

Meral Akşener: Hayır diyenler hain değildir

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: Kammenos, koalisyon hükümetinin şımarık çocuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...