26 Şubat 2017 10:53

Kılıçdaroğlu: Demokrasi mi, tek adam mı? Oylanan budur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Demokrasi mi istiyoruz, tek adam rejimi mi istiyoruz? Oylanan budur. Gerisi laf-ı güzaftır.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin eski milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) üyeleri ve il başkanlarıyla CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantının açılışında hitap eden Kılıçdaroğlu, OHAL'in ilanıyla Türkiye’nin bir darbe sürecinin içinde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “12 Eylül darbesine bakın, aynı süreci şimdi yaşıyoruz. O dönemde darbe yapanlar apoletliydi, şimdi siviller aynı darbeyi yapıyor. Bugün geldiğimiz noktada tıpkı 12 Eylül darbecilerinin yaptığı gibi bir anayasa değişikliğiyle karşı karşıyayız"

‘SİYASETÇİ EĞER HAKİM TAYİN EDİYORSA ORADA YARGI BAĞIMSIZLIĞI OLMAZ’

Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının tarafsızlığını kaybedeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Çünkü aynı zamanda başkan, bir siyasi partinin de genel başkanı olacak. Bir siyasi partinin genel başkanı tarafsız olamaz. Bir milletvekili tarafsız olamaz; ama anayasada başkanın, cumhurbaşkanının parlamentoda yapacağı yeminde tarafsızlık ilkesi var. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı. 'Bir insanın karakterinde tarafsızlık olur mu?' Olmaz. Doğru diyor. Ben bir partinin genel başkanı olacaksam tarafsız olamam. Kendi içinde temel bir çelişkiyi yaratan bir anayasa değişikliğine ne diyeceğiz? Bir partinin genel başkanı Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini tayin ederse orada yargı bağımsızlığından söz edilebilir mi? Bir siyasetçi eğer hakim tayin ediyorsa orada yargı bağımsızlığı olmaz"

“Buraya gelmeden önce Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünü açtım. Sözlüğe baktım, 'Diktatör nedir' diye. Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde aynen şu yazıyor. 'Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış kimse, diktatördür'. Devletin resmi kurumu, Başbakanlığa bağlı. Evet, doğru. Yetkileri dağıtmak, hakları güvence altına almak varken, neden bir kişiye bütün bu yetkileri veriyoruz? Bunun mevcut cumhurbaşkanıyla da ilgisi yok. Bir anayasa bu. Sürekli olacak bir düzenleme. Demokrasi mi istiyoruz, tek adam rejimi mi istiyoruz? Oylanan budur. Gerisi laf-ı güzaftır” (Ankara/DHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Mandela'nın avukatı Essa Moosa yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Ümraniye'de 'Hayır'a saldıranlar gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...