26 Şubat 2017 05:13

Meşhur Kandıra yoğurdu artık kurtarmıyor

Gelirinin giderini karşılamadığını söyleyen Kandıralı köylüler, sık sık zamlanan yem fiyatlarının düşürülmesini istiyor.

Paylaş

Türkiye'nin ekonomik gidişatından dolayı sürekli zamlanan mazot ve yem fiyatları üreticiyi zor durumda bırakıyor. Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki köy ve çiftliklerde doğal ve organik yemlerle beslenen mandaların sütünden elde edilen manda yoğurdu, üreticinin zararına satışından dolayı bitme noktasına geldi. 

Yolu Kocaeli'den geçenlerin almadan geçemediği Kandıra manda yoğurdu, Kandıra'da köylerde yaşayan halkın geçim kaynağı aynı zamanda. Türkiye'nin ekonomik gidişatından dolayı sürekli zamlanan mazot ve yem fiyatları üreticiyi zor durumda bırakıyor. Zamlardan dolayı kazanç elde edemediklerini dile getiren köylüler, yoğurt yapım işinin neredeyse bitmek üzere olduğundan dert yakındı. 

Doğduğundan beri Kandıra'nın Akkavak köyünde yaşayan ve manda besiciliği yapan Mustafa Damar, Kandıra yoğurdunun meşhur olmasını doğal üretime bağladığını belirterek, “Manda yoğurduğumuz meşhurdur. Mandalarımızın besininden sütüne kadar hiçbir katı maddesi kullanmıyoruz, her şey organik lezzetini buradan alıyor” dedi. 

MAZOT VE YEM FİYATLARI ZORLUYOR 

Son zamlarla mazot ve yem fiyatlarının çok fazla olduğunu söyleyen Damar, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyledi. Manda beslemenin yanında inek de beslediklerini de ifade eden Damar, “İnek sütünün kilosu bir liradan veriliyor. Bugün içtiğimiz çayın bardağı bile en az iki lira, mazotun fiyatı belli, tüm bunlar karşısında biz zarara giriyoruz” dedi. 

Damar, şöyle devam etti: “Manda yoğurdu biraz daha idare ediliyor, ama inek sütü para etmiyor. Kooperatif sütü ucuza satın alıyor ama pahalıya satıyor, üreticinin de tüketicinin de bir kazancı yok. Senede iki ay tereyağı yapıyoruz ancak bize bir kazancı olmuyor. Kooperatif var ancak kendi dışında bir şeye destek çıkmıyor, gelip sütü ucuzdan alıp gidiyor" diye konuştu. 

Damar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na köylülerin sorunlarıyla ilgilenmesi için çağrıda bulundu. 

'YEM FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ'

Türkiye'nin son dönemlerde hükümetin yürüttüğü politikalardan kaynaklı yaşadığı ekonomik kriz, tarım işleri ile geçinen halka da yansıdı. Benzin ve mazota art arda gelen zamlardan kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran köylüler, mazota paralel olarak yem fiyatlarının da arttığını ve hayvanlarını besleyemedikleri için işlerinin sekteye uğradığını söylediler. 

Doğduğu günden beri köyde yaşayan ve tek geçim kaynaklarının hayvanlar ve toprak mahsülleri olduğunu söyleyen Esma Aykaç, zorlansalar da geçinmek için tek şanslarının hayvan beslemek olduğunu belirtti. Yem fiyatlarının pahalılığından dert yakından Aytaç, "Kendimi bildim bileli hayvan besliyorum, ama bu sene kötü... Süt ucuzdan gidiyor hiçbir şey kazanamıyoruz. Gübre çok pahalı, hayvanı ucuza satıyorlar ama onun dışında her şey pahalı” diyerek yetkililerin ya yem fiyatlarında düşüşe gitmesi ya da süte zam yapılmasını istedi.

'YOĞURTLAR GÜNLÜK VE TAZE OLARAK YAPILIYOR'

Yoğurt yapımını anlatan köylülerden Nevriye Çakır ise kendi elleri ile yaptığı yoğurdun her gün taze ve günlük olarak yapıldığını söyledi. Ailecek manda besleyerek geçindiklerini aktaran Çakır, “Eşim ve yanımızda çalışan işçimiz hayvanlarla ilgileniyor, süt sağıyor ben de her gün günlük olarak mayalıyorum. Sonra eşim ve oğlum yoğurtları alıp Kandıra ve İzmit'e götürerek satıyor, bu şekilde evimizi geçindirmeye çalışıyoruz” dedi. 

Kooperatif aracılığı ile sütlerini alıcılara ulaştırdığını belirten köy sakinleri, kooperatifin sütü çok ucuza satın aldığını ama alıcıya gidene kadar pahalılaştığını da ekledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Efes basketbolcularına ırkçılık iddiası

SONRAKİ HABER

 Kim Jong-Nam’ın zehirlendiği kesinleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...