23 Şubat 2017 04:28

Endonezya'da ekonomik büyüme, halka eşitsizlik olarak döndü

Endonezya’da milyarder sayısı 14 yılda 1'den 20'ye çıktı ama en zengin 4 insanın mal varlığı, ülkedeki en yoksul 100 milyonunkine eşit.

Paylaş

Oxfam’ın yayımladığı rapora göre dünyada sosyal eşitsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden Endonezya’da dolar milyarderlerinin sayısı 2002’de 1’ken 2016’da 20’ye yükseldi.

En zengin 4 Endonezyalının 25 milyar dolarlık mal varlığı ise 250 milyonluk Endonezya nüfusunun en yoksul yüzde 40’ının mal varlığıyla eşit.

EKONOMİK BÜYÜME ARTTI AMA...

Oxfam’ın raporunda 2000 yılından bu yana ekonomik büyümenin arttığı ancak bu büyümenin sağladığı kaynakaların eşit olarak dağıtılmadığı ve başta kadınlar olmak üzere milyonlarca kişinin yoksullaştığı bildirildi.

Raporda bu dönemde gayrisafi milli hasılada ortalama yüzde 5 ilerleme kaydedilmesine rağmen, bu rakamın yoksulluğun önlenmesine yansımadığı belirtildi. 93 milyon Endonezyalının Dünya Bankası’nın günlük 3.10 dolar olarak belirlediği yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade edildi.

ASLAN PAYI ZENGİNLERİN

Oxfam, milyarder ve milyonerlerin sayısı artarken yoksulluğun da büyüyor olmasının, toplumun ürettiği varlıklardan aslan payını zenginin aldığını, milyonların ise hakkını alamadığını gösterdiğini aktardı.

Dünyanın en yüksek Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya'da Devlet Başkanı Joko Widodo, 2014 yılında göreve geldiğinde ekonomik büyümenin önemli olduğunu ama ekonomik eşitsizliği de azaltmaları gerektiğini ifade etmişti.

Oxfam’ın Endonezya Sözcüsü Dini Widiastuti, Endonezya’da eşitsizliğin kriz seviyelerine ulaştığını belirterek “Zengin ve yoksul arasındaki büyük fark, yoksulluğa karşı mücadeleyi olumsuz etkiler, toplumsal istikrarsızlığı artırır ve ekonomik büyümeyi yavaşlatır” ifadesini kullandı.

OXFAM NEDİR?

1942 yılında İngiltere'nin Oxford Üniversitesi bünyesinde kurulan Oxfam, 90 ülkede faaliyet gösteren 17 uluslararası organizasyonun ortak federasyonu. Grup, çalışma alanlarını yoksulluğun ortadan kaldırılması, kıtlık, felaketzedelere yardım gibi alanlar olarak açıklıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk Esirgeme Kurumu yurdunda cinsel istismar

SONRAKİ HABER

AB'den, Yüksekdağ ve Demirtaş ile ilgili açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...