22 Şubat 2017 21:40

Athena, poseidon ve referandum

Poseidon ve Athena’nın arasında ki anlaşmazlığı çözmek için bir yarışma yapılır.

Paylaş

 

Hermes Genç Hayat Grubu

İstanbul Üniversitesi

Attika bölgesinin topraktan bittiği söylenen efsanevi ilk kralı Kekrops zamanında tanrılar yeryüzündeki kentleri aralarında paylaşmak ister. Ancak bu paylaşım sırasında Athena ile Poseidon arasında anlaşmazlık çıkar.

Bu çıkan anlaşmazlığın sebebi her ikisinin de Atina’nın kuruculuğunu üstlenmek istemesidir. Bu anlaşmazlığı çözmek amacıyla bir yarışma yapılır. Deniz tanrısı Poseidon tridentini yere vurur ve bir tuzlu su kaynağı ortaya çıkarır. Bazı kaynaklara göre Poseidon’un bir at ortaya çıkardığı söylenir. Poseidon’a karşı Athena da bir zeytin ağacı diker. Yarışma sonucunda Athena’nın diktiği zeytin ağacının Atina kenti için daha faydalı olduğuna karar vermişlerdir çünkü zeytin ağacının meyvesi olan zeytinin saymakla bitmeyen özellikleri vardır aynı zamanda barışında sembolüdür. Bu olaydan sonra kentin yeni adı Atina sembolü ise zeytin dalı olur. Bir Tanrıçaya yenilgiyi kabullenemeyen Poseidon tridentini bir dağa fırlatır ve dağa saplanan tridentin izlerinin hâlâ orada olduğu düşünülür.

Başka bir rivayete göre ise Poseidon tridentini yere vurarak Attika bölgesini sular altında bırakarak öç alır. Bu mitte de gördüğümüz gibi bir çok mitolojik olayı günümüze uyarlayabiliyoruz. Örneğin Poseidon’un öç alma isteğini günümüzde “evet”ten yana olan siyaset adamlarının “Referandumdan ‘evet’ çıkmazsa ülkede iç savaş çıkar.” tehdidiyle halkı baskı altında tutmaya çalışmasıyla benzeştirebiliriz. Poseidon, Attika bölgesini sular altında bıraksa da bugün hâlâ kentin adı Atina kentin sembolü ise zeytin dalıdır. Poseidon’un tehdidi halkın kararını değiştirmesinde etkili olamamıştır . Eğer bizde şehrimizin “sular altında kalmasını” istemiyorsak tehditlere karşı doğru bildiğimiz düşüncenin arkasında durarak HAYIR demeyi bilmemiz lazım.

KİTAP ÖNERİSİ: MİTOLOJİ SÖZLÜĞÜ

Mitoloji Sözlüğü, Azra Erhat'ın geniş bilgi ve kültürünün son ürünü, ustaca yazarlığının en yüksek aşamasıdır. Titizlikle hazırlanan kitap, başta Anadolu efsaneleri olmak üzere, Yunan ve Latin mitolojisini açık seçik, tatlı bir dille okuyucuya sunmaktadır. Azra Erhat, efsaneleri hem bilimsel bir gözle incelemeye, hem de dünya yazın ve sanatındaki yerlerini, eşsiz bir esin kaynağı olarak değerleriyle canlandırmaya çalışır.

Sayfa Sayısı: 335

Baskı Yılı: 2015

Dili: Türkçe

Yayınevi: Remzi Kitabevi

 

ÖNCEKİ HABER

Le Pen'in 2 çalışanı yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Nereyi gezdiler? niye gezdiler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...