22 Şubat 2017 19:15

KODA’da fiziksel aktivite kavramı tartışıldı

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin bu haftaki dersinde 'Toplumsal cinsiyet açısından kadınlarda fiziksel aktivite' konusu tartışıldı.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyen tarafından kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) bu haftaki dersinde Prof. Dr. Nilay Etiler, “Toplumsal cinsiyet açısından kadınlarda fiziksel aktivite” başlıklı dersi anlattı.

Sunumuna sağlıklı yaşam için önerilen fiziksel aktivite kavramı üzerinde duran Evrensel yazarı Prof. Dr. Nilay Etiler, kadınlarda fiziksel aktivitenin toplumsal cinsiyet normlarıyla nasıl ilişkili olduğu konusuna da değindi.

'HAREKETSİZLİKTE SOSYOEKONOMİK DURUM ÖNEMLİ'

“Obezitenin iki temel nedeni var, birincisi kötü beslenme, diğeri de yetersiz fiziksel aktivite” diyen Etiler, hareketsizlikte sosyoekonomik durumun önemine vurgu yaptı. Bireyin davranışının önemli olduğunu söyleyen Etiler, “Peki insanlar neden hareketsiz? Bireyin davranışları elbette önemli ama ilişkiler, çevre, yerel politikalar ve genel politikalar da bunda etken. Hareketsizlikte sosyoekonomik durum da önemli. Gayri safi milli hasılanın artışı ile serbest zaman fiziksel aktivitede artış gözleniyor” dedi. Kadınların fiziksel aktivitelerinin farklılaştığını belirten Etiler, Türkiye'de fiziksel aktivitenin kuzey ülkelerine göre geri düzeyde olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Nilay Etiler’in sunumunun ardından soru ve cevaplarla son bulan derste önümüzdeki hafta, Yrd. Doç. Dr. Derya Keskin, “Bilim, Eğitim, Ekmek ve Gül: üniversite ne için kim için?” konusunu işleyecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİTİB'in Eyalet Birlikleri Koordinatörü istifa etti

SONRAKİ HABER

Nar Sanat !f²’yi Antep’e taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...