21 Şubat 2017 09:05

Sivas Katliamının 3 faili 23 yıldır yakalanamıyor

23 yıl önce gerçekleşen Sivas katliamının davasının 11. celsesi  Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü

Paylaş

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 kişinin yaşamının yitirdiği katliamın davasının 11. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, firari sanıklar Murat Sonkur ve Eren Ceylan’ın Almanya’dan iadesine ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından yeniden yazı yazılmasına, ayrıca sanık Murat Karataş’ın yakalama emrinin infazının beklenilmesine karar verdi.  

23 yıl önce gerçekleşen Sivas katliamının davasının 11. celsesi  Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, HDP Milletvekili Müslüm Doğan, katliamda ölen Gülsüm Karababa'nın kardeşi Zeynep Karababa, katliamda ölen Metin Altıok'un kızı CHP Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok,ve Alevi örgütlerinin yöneticileri katıldı. Bu celsede 23 yıldır yakalanamayan Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan hakkında mahkemeye gelen cevaplar okundu. Sivas Emniyeti ve Sivas İl Jandarma Komutanlığı sanıklar  Murat Karataş ve Eren Ceylan'ı mahkemenin verdiği adreslerde bulamadığını bildirdi. Sanık Murat Sonkur'un iade talebine ise  Almanya makamları  “Türkiye'de adil yargılanma ilke yok” gerekçesiyle reddetti. 

Mağdur avukatları, Avukatlar, adil yargılama talebinin çiğnenmediği hususunun altını çizerek talebin yenilenmesini ve Adalet Bakanlığı Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Müdürlüğü'nün Almanya'ya tekrar yazı yazmasını istedi. Avukatlar bu seferki yazıda Türkiye'deki yargı sisteminin ve Sivas katliamı olayının vahametinin anlatılması gerektiğini belirtti. Avukatlar sanık Murat Sonkur'un adresinin Almanya'daki Alevi örgütlerince tespit edildiğini belirterek, söz konusu adresi mahkeme heyetine sundu. Mahkeme heyeti mağdur avukatlarının taleplerini kabul ederek ilgili makamlara yazı yazılmasına ve duruşmanın 26 Mayıs tarihine bırakılmasına karar verdi.

Davayı değerlendiren CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, Sivas Katliamı’nın sanıklarının yakalanmamasının benzer katliamların önünü açtığını belirterek “Madımak Katliamı’nın sanıkları yakalanıp adalet önüne çıkarılmadıkça benzer katliamlar gerçekleştirilmeye devam edecektir. İdarenin ve yargının görevini yapmaması, cezasızlığın bir gelenek halini alması katliamcı zihniyeti cesaretlendirmektedir” dedi.(Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Dayanışmaya açılan davanın duruşması 4 Temmuz'a ertelendi 

SONRAKİ HABER

Göle'de hava sıcaklığı; -33

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...