20 Şubat 2017 21:30

Gazeteci Deniz Yücel'in gözaltı süresi uzatıldı

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in gözaltı süresi bir hafta uzatıldı.

Paylaş

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Die Welt, muhabiri Deniz Yücel'in gözaltı süresi bir hafta uzatıldı. Gazetecinin avukatlarının soruşturma dosyasını görmek istediği, buna izin verilmediği öğrenildi. Yücel, hakkındaki suçlamaları Sabah gazetesinden öğrendi, bizzat ifadeye çağrılmadı.

Avukat Veysel Ok, “Müvekkilimizin gözaltında tutulması için bize göre herhangi bir neden bulunmuyor” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı sözcsü Martin Schäfer, "Başbakan (Angela Merkel) ve Dışişleri Bakanlığı Sayın Yücel'in özgürlüğünü daimi olarak kaybetmesini engellemek için gösterilen çabalara destek veriyor” dedi ve "kararın Türk adaleti tarafından verileceğini” vurguladı.

Sözcü Schäfer, federal hükümetin Yücel'in 'gözaltı süresinin uzamaması' ve 'tutuklanmaması' için çaba gösterdiğini de sözlerine ekledi. Schäfer, Yücel'in durumunun basın özgürlüğü için verilen mücadele açısından da "büyük önem” taşıdığını belirtti.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da, Deniz Yücel'in gözaltına alınmasına ilişkin gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini söyledi. Salı günü yayımlanacak Die Tageszeitung'a açıklama yapan Maas, somut bir destek vermek için her türlü çabanın gösterildiği konusunda Yücel'in Alman makamlarına güvenebileceğini ifade etti.

"Eleştirel haberciliğin her türlü baskı altına alınması bizim basın özgürlüğü anlayışımız ile bağdaşmaz” diyen Maas sözlerini şöyle sürdürdü: "Basın özgürlüğü demokratik kültürün temelidir. Türkiye, Avrupa'nın bu temel değerine uymazsa, Avrupa Birliği ile yakınlaşma zor olmasının yanı sıra imkansız hale gelebilir.”

NE OLMUŞTU?

Sabah gazetesi 25 Aralık 2016 tarihli haberinde, dokuz isme yönelik gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığını, beş kişinin gözaltına alındığını, üç şüphelinin de yurt dışında olduğunu yazmıştı. Gözaltına listesindeki isimler Fatih Yağmur, Deniz Yücel, Hünkar Alican Duman, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca İlker Öğreten, Eray Sargın, Mahir Kanaat ve Derya Okatan olarak duyurulmuştu.

Haberde, gözaltına alınan gazetecilerin RedHack’in sosyal medyada propagandasını yapmak ve ‘algı yönetimi’nde bulunmak suretiyle ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘kişisel verilerin kaydedilmesi ve yayılması’yla suçlandığı belirtilmişti.

Emniyette 24 gün gözaltında tutulan gazeteciler, savcılık tarafından ifadeleri alınmak üzere adliyeye sevk edilmiş ve savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye çıkartılan gazetecilerden Öğreten, kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kapatılan DİHA’nın muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise serbest bırakılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster oldu

SONRAKİ HABER

Kahvehanede silahlı saldırı: 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...