20 Şubat 2017 10:43

Nusaybin, Koruköy için kamuoyuna duyarlılık çağrısı

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy (Xerabê Bava) köyünde gündeme getirilen iddialara rağmen bölgeye heyetlerin geçişine izin verilmiyor. 

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Yargısız infazların yapıldığı, evlerin ve ahırların yakıldığı, köylülere işkence yapıldığına dair iddiaların dile getirildiği Koruköy için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı. DBP ve HDP heyetleri üç gündür bölgede beklerken İHD ve Diyarbakır Baro yöneticilerinden oluşan bir heyette Koruköy’e gitti.

‘KÖYDEKİLERLE İLETİŞİM KURULAMIYOR’

Operasyon olduğu gerekçesiyle köye girişine izin verilmeyen heyet içerisinde yer alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin valisine ulaşma çabalarının da sonuçsuz kaldığını söyledi. Köye gitmeye çalıştıklarını aktaran Dora, “Şu an Nusaybin’de bulunan Koruköylüler köydeki yakınlarıyla iletişimlerinin tamamen kesildiğini söyledi. Köyde bulunan bütün erkeklerin toplanıp gözetim altında tutulduğuna dair  bilgilerde var. Köyde kalan yaşlı kadınlar var, onlarında evden çıkmasına izin verilmiyor. 2 kişinin yaralı olarak hastaneye kaldırıldığına dair duyumlar aldık” dedi.

Operasyon için köyde bulunan asker ve özel harekat polislerinin boşaltılan evlerde konakladıkları bilgisini aldıklarını söyleyen Dora, “Asker ve polisin  köylüleri kendilerine yemek, çay ve hizmet için zorladığını öğrendik. Köyde yaşayanların temel insani ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verilmediğini, pencereden dışarı bakmalarına dahi izin verilmediğini aktaranlar var. Yaşananların doğruluğunu sormak için aradığımız bütün devlet yetkilileri bu girişimimizi cevapsız bıraktı. Köyde yaşayan insanların yaşamından kaygı duyuyoruz. Köyden sağlıklı bilgi alıncaya kadar çabamız devam edecek. Yaşanacak olası bir katliama dur demek için insan hakları derneklerine, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyoruz” dedi.

‘SOSYAL MEDYADAKİ FOTOĞRAFLAR SİVİLLERE AİT’

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan ise köye girme çabalarının devam ettiğini belirterek, “Köye 15 km kala durdurulduk. Kaygılarımızı aktarmamıza rağmen geçişimize izin verilmedi. Hasta yakınıyla beraber köyden çıkmayı başarabilmiş bir yurttaşla görüşmemiz oldu. Çıkarken kayıp olan bir kadının olduğunu ve öldürüldüğünden şüphe ettiğini söyledi. Köyde yaşayan erkeklerin çoğunun gözaltında olduğunu ve nereye götürüldüklerini bilmediğini, yanı sıra köyde kalanlara ise ağır işkence yapıldığını ifade etti. Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğrafta yer alan kişilerin sivil olduğunu ve Koruköy’de yaşadığını anlattı” dedi.

‘BAĞIMSIZ HEYETLERİN GİRİŞİNE İZİN VERİLMELİ’

MAZLUM-DER Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Yüce ise iddiaların çok ciddi boyutta olduğunu ve yerinde incelenmesi için bağımsız insan hakları örgütlerinin köye girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Yüce, çatışma dönemlerinde bu tip iddiaların çokça dile getirildiği fakat operasyon gerekçesiyle heyetlerin girmesine izin verilmediğini aynı durumla tekrar karşılaşıldığını, sağlıklı bilgi almanın yolunun bağımsız heyetlerin girişine izin verilmesinden geçtiğini kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Hollandalı şirket 3’üncü havalimanı projesinden çekildi

SONRAKİ HABER

HDP’liler isimsiz maile dayanılarak yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...