19 Şubat 2017 07:56

Berlinale’de Altın Ayı Ödülü’nü ‘Beden ve Ruh’ aldı

67. Berlinale Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle son bulurken festivalde Türkiye'de gözaltında bulunan Gazeteci Deniz Yücel de unutulmadı.

Paylaş

67. Berlinale Uluslararası Film Festivali, ödül töreni ile son buldu. Festivalde “Altın Ayı” ödülünü Macar Yönetmen Ildiko Enyedi’nin “Beden ve Ruh” (Teströl és lélekröl) filmi kazandı.  Törende, Festival Yönetmeni Dieter Kosslick, Die Welt gazetesinin gözaltındaki Türkiye Muhabiri Deniz Yücel'e bir selam gönderdi: “Seni düşünüyoruz”.

Uluslararası Film Festivali Berlin büyük jürisi “Altın Ayı” ödülünü, Macar Yönetmen Ildiko Enyedi’nin orijinal adı “Teströl és lélekröl” olan Budapeşte mezbahasının iki çalışanı arasında geçen bir aşk filmine verdi.

En iyi yönetmen “Toivon tuolla Puolen” filmi ile Fin Aki Kaurismäki oldu. Ödülün ardından Kaurismäki bir daha film çekmek istemediğini açıkladı.

En iyi senaryo ödülünü Sebastián Lelio ve Gonzalo Maza transseksüel bir kadının öyküsünü anlattıkları Şili yapımı “Una mujer fantástica” filmi ile aldılar.

Fipresci Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu ödülleri Yarışma bölümünde Altın Ayı’yı da alan “Beden ve Ruh” filmine, Panorama bölümünde yönetmen Julia Murat’ın “Pendular” filmine, Forum bölümünde ise yönetmen Mary Jirmanus Saba’nın “Shu’our akbar min el hob” filmine verildi. Jürilerde Türkiye’den Alin Öjeni Tasçıyan ve Kerem Akça da görev yaptılar.

'AMERİKA OTOBÜSÜ'NE DE ÖDÜL

Yapımcı Nefes Polat ve yönetmen Derya Durmaz’ın projeleri “Amerika Otobüsü” Berlinale Ortak Yapım Marketi ödülünü aldı. 2016 yılında 53. Antalya Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Antalya Film Forum’da Kurmaca Pitching Platformu’nda finale kalan 12 projeden biri olan Derya Durmaz’ın yazdığı ve yönetmenliğini yapacağı ilk uzun metraj proje “Amerika Otobüsü”, Berlinale’de 10,000 avroluk ödül yanı sıra şimdiden filmin çekildikten sonra kazanacağı başarıların sinyalini aldı. “Amerika Otobüsü” ailesiyle Türkiye’de bir mülteci kampında yaşayan ve işlediği bir günah üzerine kamptan kaçan Iraklı bir oğlan çocuğunun hikayesini anlatıyor. Projeyi Mars Prodüksiyon’dan yapımcı Nefes Polat ile birlikte geliştiren Durmaz, hikayenin ciddi bir sosyopolitik meseleyi, bir çocuğun perspektifinden ele alınması nedeniyle oyunbaz bir tat ile ele aldığını dile getiriyor.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ FİLM ÖDÜLÜ

Jürisinde Oliver Hirschbiegel, Anne-Cathrine Paulisch ve Aylin Tezel’in yer aldığı Amnesty (Uluslararası Af Örgütü) Ödülü ise yönetmen Everardo Gonzalez’in “La libertad del diablo (Devil’s Freedom)” filmine layık görüldü. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bobby Sands Kürtçeye çevrildi

SONRAKİ HABER

Aydın’da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...