Sebze fiyatları el yakıyor

Soğuk geçen kış nedeniyle sebze rekoltesi düştü; sebzenin hal ve pazar fiyatları el yakıyor.

17 Şubat 2017 08:12
Paylaş

Türkiye’nin kış dönemindeki sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Mersin ve Antalya bölgesindeki seralarda, mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava nedeniyle rekolte azaldı. İhracat sezonunun da yoğun olduğu bu dönemde soğuk havanın olumsuz etkileri nedeniyle iç piyasada bazı ürünlerin fiyatı, mevsim normallerinin çok üzerine çıktı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğünün açıkladığı günlük hal çıkış fiyatlarına göre, bu dönemde fiyatı en yüksek olan ürün fasulye, salatalık ve biber. Ciddi oranda fiyat artışı yaşanan bu ürünlerden fasulyenin halden çıkış fiyatı 9 TL, manav, pazar veya marketlerdeki satış fiyatı ise 15 TL’yi aşıyor.

Salatalıkta ise hal çıkış fiyatı kalitesine göre 3,50 ile 6,80 TL arasında değişiyor. Salatalığın pazar, market veya manavlardaki reyon fiyatı da 5,49 TL’den başlayıp 8-9 TL’ye kadar yükseliyor. Silor veya badem salatalık olarak bilinen küçük boy salatalığın hal çıkış fiyatı 7,50-9 TL arasında değişiyor. Silor salatalığın pazar, market veya manav reyonlarındaki fiyatı da 10-12 TL’yi buluyor.

Biber fiyatlarında ise muhacir ve sivri biberin hal çıkış fiyatı kalitesine göre 4-5 TL arasında değişiyor. Dolma, kaypa biber çeşitleri 4,40- 5,40 TL, sivri kıl ve üçburun biber 4,50- 6,30 TL, renkli kapya biber ise 6,80-8,00 TL arasında. Normal biberin reyon fiyatı ise 8 TL’yi buluyor.

Sofraların en çok tüketilen sebzesi domatesin fiyatları da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Normal domates çeşitlerinin hal çıkış fiyatları 1-3 TL arasında, salkım domatesin 3,50- 4,50 TL arasında, çeri domatesin 4,20 TL, kokteyl domatesin ise 3 TL. Reyonlardaki domates fiyatları da 4-5 TL’yi buluyor.

‘KIŞ ÇOK SERT GEÇTİ’

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Vahap Tuncer, önceki yıllarda Antalya’da eksi dereceleri görmenin pek mümkün olmadığını, ancak bu sene kışın çok sert geçtiğini söyledi. Antalya’da kapalı gün sayısının bu fazlalığına dikkat çeken Tuncer, “Soğuk havaya bağlı olarak sebzelerin gelişmesi biraz yavaşladı. Yeterince meyve sebze üretilemedi. Özellikle soğuğa çok duyarlı olan salatalıkta verim çok fazla düştü, arzda daralma oldu. Dolayısıyla Antalya pazarında salatalık 10 lira civarından satılmaya başlandı. Çiftçinin maliyeti çok arttı. Çiftçi serada dona karşı çok fazla odun yakmak durumunda kalıyor. Hatta üzülerek ifade edeyim nisan ayında ihracatta yaşanan kriz aşılamazsa özellikle domateste çok fazla fiyat düşüklüğü yaşanacaktır” dedi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili İdris Baluken hakkında yakalama kararı

SONRAKİ HABER

Umut Bulut, Galatasaray'ı icraya verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa