17 Şubat 2017 00:35

Bizlere reva görülenlere inat ‘hayır’ diyoruz!

Ağır koşullar altında çalışan Gebze Mecaplast işçileri, başkanlık referandumuna dair görüşlerini Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Mecaplast’tan bir grup işçi
Gebze

Merhabalar, memleket her geçen gün yaşam çalışma koşulları açısından kötüye giderken gündem değiştirmede başarılı olan iktidar memlekette isteklerini tek tek yerine getiriyor.

Gebze TAYSAD Organize Sanayi bölgesinde bulunan Mecaplast işçilerinin de elbette gündemi referandum. 

Ama ‘evet’ diyen de, ‘hayır’ diyen de anayasa maddeleri ne getiriyor, ne götürüyor kimse bilmiyor. Bizim gözlemimiz daha önce AKP’ye de MHP’ye de oy vermişler bu sefer iktidarın bu isteklerini yerine getirmemekte kararlı. 

‘Hayır’ fikri ağır basıyor. Yıllardır verdikleri yetkileri nasıl kullandıkları da hatırlatarak işçilere hiçbir şey yapılmadığı, bundan sonrada bu kadar yetkiyle yine bir şey yapılmayacağı hep konuşuluyor.

Bu arada geçtiğimiz gün başımıza gelen basit gibi gözüken fakat işin içine girildiğinde bizlere neyi reva görüldüğünü yaşayarak gördük.

Gece vardiyasında çalışırken saat 01.30’da bir arkadaşımız elini falçata ile kesti. Yara küçük ama derin. İşe yeni giren bir arkadaşımız çalışırken paleti yere bırakınca panik atağı olan arkadaşım bayıldı. Apar topar fabrikanın aracı ile TAYSAD merkez binasının altında bulunan özel hastaneye götürdük. Gittiğimizde hastanede iki kişi ambulans şoförü ve sağlıkçı vardı. Kadın arkadaş hâlâ baygındı neyse zoraki hep beraber içeriye götürdük. Götürdük ama oksijen verecekler tüp bitmiş. Yedek var ve değiştirecekler. Zaman kaybı kısacası… Meğer doktor da yokmuş. Niye doktor yok diye sorduğumuzda ise “TAYSAD yönetimi saat 18.00’den sonra doktor istemiyormuş” dediler. Diğer eli kesilen arkadaş için dikiş atılması gerekiyor atamıyorlar. Tam bir skandal durum aslında. Kadın arkadaş için geç kalınmış da olabilirdi. Her fabrikada 3 vardiya var belki ama olması gereken ambulans yok, doktor yok. İçinde demir-çelik fabrikaları da olan koca sanayi bölgesinde yok.

Bizlere reva görülen bu. İşte tam da bunun sonucu 15 yılda 20 bin işçi, geçtiğimiz yıl 1970 ve ocak ayında 161 işçi kardeşimiz niye iş cinayetlerinde katlediliyor daha iyi anlıyoruz. Ayrıca sayısını bilmediğimiz binlerce sakatlanma da cabası… 

Bizlere reva gördükleri çalışma ve yaşam koşulları karşısında kendileri için sınırsız yetki isteyenlere bizlerin de elbet bir cevabı olacak. Hayır, hayır, hayır diyeceğiz...

 

ÖNCEKİ HABER

Müslüman olabilmem için evet mi demem gerekiyor?

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: CHP her seferinde masayı terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa