16 Şubat 2017 11:35

HDP, bakana Viranşehir’deki iş cinayetlerini sordu 

HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Urfa Viranşehir’deki iş cinayetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına sordu. 

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Urfa’nın Viranşehir ilçesindeki bir inşaatta çalışan 15 ve 23 yaşındaki iki gencin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesini TBMM gündemine taşıdı. 

Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede yaşanan olayla ilgili soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını, 15 yaşındaki Ahmet Albayrak’ın sosyal güvencesinin ve çalışma izninin olup olmadığını, yaşanan olayda kimlerin ihmali olduğunu sordu. 

Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ya şu soruları yöneltti; 

1- Basında yer alan ve iki işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayla ilgili olarak bakanlığınızca açılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturma hangi kapsamda yürütülmektedir?

2- 16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasal olarak suçtur. 15 yaşındaki Ahmet Albayrak’ın inşaatta çalıştırılmasının sorumluluğu kimdedir?

3- İş cinayetinde hayatını kaybeden Recep Aslan ve Ahmet Albayrak’ın sosyal güvencesi ve çalışma izni var mıdır?

4- Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde meydana gelen olayın yaşandığı inşaatta bir güvenlik uzmanı bulunmakta mıdır? İnşaatta çalışan işçilere yaşanabilecek kazalara ilişkin bildirmeler yapılmış mıdır?

5- Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki Yenişehir Mahallesinde meydana gelen olayın bulunduğu inşaat bakanlığınızca herhangi bir denetime tabi tutulmuş mudur?

6- Olayın yaşandığı yerdeki elektrik telleri en son ne zaman kontrol edilmiştir? Olayın yaşanmasında bölgedeki elektrik şirketinin herhangi bir sorumluluğu var mıdır?

7- Bakanlığınızca inşaatlar ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetimler sonucu ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır?

8- OHAL sürecince iş cinayetlerinde yaşanan artışın temel nedeni nedir?

9- 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na rağmen iş cinayetleri ve iş kazaları giderek artan bir seyir izlemektedir. Bu yasa’da işçiler lehine değişiklikler yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

'Binasız üniversite olur, hocasız üniversite olmaz'

SONRAKİ HABER

Tutuklu HDP’li Demirel’in davası referandumdan sonraya kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...