14 Şubat 2017 00:20

İkinci Astana toplantısı yarın

Astana'da ikincisi düzenlenecek olan Suriye görüşmelerinde gündem ‘ateşkesin güçlendirilmesi’ olacak.

Paylaş

Rusya hükümetinin girişimleriyle bu hafta Astana’da ikincisi düzenlenecek olan Suriye görüşmelerine Ürdün’ün de garantör ülke olarak katılacağını açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 15-16 Şubat’ta ikincisi düzenlenecek olan Suriye barış görüşmeleri için, “Türkiye, İran, Rusya ve Ürdün bu toplantıda garantör olacak” dedi.

İkinci toplantının da gündemi ‘ateşkesin güçlendirilmesi’ olacak. Astana görüşmelerinin yeni turuna ilkinde olduğu gibi BM yetkilileri de katılacak. Bogdanov gözlemci ülke olarak davet edilen ABD’yi hangi ismin temsil edeceğini bilmediklerini söyledi.

‘AYNI HEYETLER GELECEK’

Bogdanov, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin heyetlerinde ise aynı isimlerin yer almasını beklediklerini söyledi. Astana görüşmelerinin 23-24 Ocak’ta düzenlenen ilk turunda hükümet heyetinin başında Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi yer alırken, cihatçı muhaliflerin baş müzakerecisi ise Ceyşul İslam (İslam Ordusu) liderlerinden Muhammed Alluş olmuştu.

Astana görüşmelerinin ilk turunda Suriyeli hükümet yetkilileri ve cihatçı gruplar ilk kez aynı çatı altında bir araya gelmişti ancak doğrudan görüşmeyi reddetmişlerdi. 

Astana’nın ardından Rusya, Türkiye ve İran’ın dışarıda bırakarak cihatçılar ve Kürt örgütleriyle ayrıca Moskova’da görüşmeler yapmış, kendi hazırladığı Suriye anayasası taslağını bu kesimlere sunmuştu. 

LAVROV VE TILLERSON’IN GÜNDEMİ SURİYE

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’ın, ilk görüşmelerini Almanya’da yapacakları ve burada Suriye’yi ele alacakları belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, “Lavrov ve Tillerson’ın teması muhtemelen Almanya’da, Bonn’daki G20 dışişleri bakanları zirvesinde ya da Münih’teki güvenlik konferansında gerçekleşecek. İkili ilişkileri, uluslararası meseleleri, bölgesel meseleleri ve Suriye’deki durumu konuşacaklar” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fuat Koç: Çaresizliği dayanışmayla aşacağız

SONRAKİ HABER

Öykülerle Ayakta Kalmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...