10 Şubat 2017 08:42

Yeni sınav sistemine itirazım var!

"Ve bizleri birbirimize rakip gösteren, maddi imkânları olanların kazanabileceği bir sınavı geçemeden üniversiteye giremiyoruz."

Paylaş

Dershane Öğrencisi
Kayseri

Ben üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyim. Bu sene ikinci kez üniversite sınavına gireceğim. Herkes gibi benim de “iyi bir gelecek” hayalim/kaygım var. Bunu yapmak için ailemin ve benim imkânlarımla sınavlara hazırlanmaya çalışıyorum. Ama var olan bilimden uzak ve gerici eğitim ile bu hayalime ulaşmam çok zor. Son on yılda birçok sistem uygulandı ve biz kaç tane sisteme tabi tutulduğumuzun sayısını hatırlamıyoruz. Üniversite sınavlarına yeteneklerimizi ve isteklerimizi göz ardı ederek hazırlanmak zorunda kalıyoruz. Ve bizleri birbirimize rakip gösteren, maddi imkânları olanların kazanabileceği bir sınavı geçemeden üniversiteye giremiyoruz.
SORU SORMA SIRASI BİZDE EY ÖSYM
Bu yıl LYS’ye girecek öğrencilere açık uçlu sorular sorulacağı açıklandı. Aynı zamanda kat sayıların ve ön lisans geçişlerinin kaldırılması da söz konusu. Her yıl değişen sınav sistemlerinin yükü biz öğrencilerin sırtına biniyor. Sorularımıza cevap istiyoruz...
*Açık uçlu sorular nasıl okunacak?
*Sorular ne şekilde hazırlanacak? 
*Neye dayanarak cevaplanacak? 
İşte tüm bu sorular kafamızda dönüp duruyor. Yeni sınav sisteminin üniversite hayalimize engel olup olmayacağı konusunda endişelerimiz var. Diyelim ki üniversiteyi kazandık. Üniversitede nasıl bir eğitim alacağız? Hepimiz üniversite okuyan arkadaşlarımızdan üniversitelerin ne durumda olduğunu biliyoruz. Biliyoruz ki, bir eğitim kurumundan çok bir ticarethaneyi andıran üniversitelerde de alacağımız eğitim lisedekinden çok farklı olmayacak. Lisede yaşadığımız sıkıntıların belki daha büyükleri üniversitede karşımıza dikilecek.
Üniversite hayatından sonrası da ne yazık ki bizler için karanlık görünüyor. Senelerini üniversiteye veren insanların birçoğu işsiz. İşsizlik biz gençleri hem ekonomik hem ruhsal olarak sıkıntıya sokuyor. İşsizlik yüzünden intihar edenler var. Gelecek kaygımız ve aldığımız eğitimin durumu kendimizi eksik ve değersiz hissetmemize neden oluyor. 
Ben bir öğrenci olarak daha iyi bir sistemde daha nitelikli bir eğitim almak istiyorum. Sınav sistemlerinde denek olarak kullanılmak yerine kendi yeteneklerim ve isteklerim doğrultusunda bir geleceğim olsun istiyorum. Ama biliyorum ki mücadele etmeden ne ben ne de diğer arkadaşlarım hiçbir şey kazanamayacağız. Aksine geleceğimiz daha da kararacak. Bilimsel, nitelikli bir eğitim alabilmek ve gelecek kaygımızı ortadan kaldırmak için mücadele etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Müfredat değişikliği...

SONRAKİ HABER

Şakirpaşalı gençler: "Başkanlık sistemine hayır!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...