08 Şubat 2017 01:03

Aydın Belediyesi kimden yana?

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin JES firmasına mahkeme kararlarına rağmen yollardan sıcak su borusu geçirme izni verdiği ortaya çıktı. 

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın’ın verimli tarım arazilerinde jeotermal enerji santralleri yapılmasına (JES) karşı çıktığına yönelik açıklamalar yapan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin son uygulaması “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedirtti. Büyükşehir belediyesinin JES firmasına mahkeme kararlarına rağmen yollardan sıcak su borusu geçirme izni verdiği ortaya çıktı. 

ZEYTİNLERİN İÇİNE JES

Uzun zamandır zeytinliklerinin ve tarlalarının içinden jeotermal santral kurulmasına ve sıcak su  boruları geçirilmesine karşı mücadele eden Aydın kent merkezinin birkaç kilometre uzağındaki Yılmazköylüler geçtiğimiz cumartesi günü yine ayaktaydı. JES şirketi iş makinelerinin sabah saatlerinde arazilerine girdiğini gören köylüler buna tepki gösterdiler. Köylülerin yoğun tepkisi sonrası şirket çalışanları araziden ayrılmak zorunda kaldı.

Germencik’teki JES’lerle ilgili davaları olan Av. Akın Yakan yerel Aydın Post gazetesinde yazdığı köşe yazısında son dönemde JES’ler yüzünden Aydın’da yaşanan gerginliklere değinirken Yılmazköylülerin tepki gösterdiği son olayla ilgili ilginç bir belge de paylaştı. Köylülerin tepki göstermeleri üzerine firma yetkililerin kendilerinin bu çalışma ile ilgili izinlerinin olduğunu ileri sürmüşlerdi. Bu belgenin Aydın belediyesinin imzasını taşıması tartışmaları bu yöne kaydırdı.

Geçtiğimiz cumartesi günü JES şirketinin yapmak istediği son çalışmada firmanın “iznimiz var” dediği belgenin Aydın Büyükşehir Belediyesi’nce verildiğinin görüldüğünü aktaran Yakan, belgenin kapsamı ve yoldan geçirilmek istenen 200-300 derecelik suların taşıdığı boruların tarım arazilerine etkileri gibi konulara dikkat çektikten sonra Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na da şu soruları yöneltti; “Jeotermal tesislerin Aydın iline verdiği zararlar bu kadar büyükken, insanlar bu yüzden intihara teşebbüs ederken, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu kimden yanadır? Jeotermal şirketlerden mi, yoksa halktan yana mıdır?”

 

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK’

Son yaşanan olaydan sonra JES firması hakkında suç duyurusunda bulundukların söyleyen Yılmazköy Köylülerinin avukatı Hüseyin Yıldız ise belediyenin verdiği izin belgesinin yapılan çalışma ile uyumlu olmadığını söyledi.

Yıldız, “Bölgedeki kamulaştırma kararını iptal ettirince boruları yollardan geçirmeye çalıştı JES firması. Belediye de yasallığa bakmadan firmanın çalışma yapmasına, boru geçirmesini izin veriyor. Ama şirket belediyenin anayollarda çalışma izni vermesine rağmen, anayoldan değil de kadastral yollarda çalışma yapıyor. Biz de bunu şikayet ettik savcılığa” dedi. Yıldız, firmanın şu an bölgede herhangi bir çalışma yapamadığını, köylülerin tepkisinin bu çalışmalara engel olduğunu söyledi. 

ŞİRKETLER BU BÖLGEYİ YAĞMALIYOR

Aydın Çevre Kültür Platformu (AYÇEP) Bakanı Mehmete Vergili son gelişmeler ve belediyenin verdiği izinle ilgili Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile görüştüğünü belirterek, Şirketler bu bölgeyi yağmalıyor. Belediyeler halkın yanında olmalıdır. İşgüzar memurlar varsa da onlara da gereği yapılmalıdır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Lemanca bir muhalefet dili geliştirdik

SONRAKİ HABER

‘Tarih odaklı’ değil ‘sorun odaklı’ olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...