05 Şubat 2017 11:08

İşçi aileleri: Davaları kapatmak için uğraşan bir sistem var

Hayatını iş cinayetinde kaybedenler için gerçekleştirilen 58. Vicdan ve Adalet Nöbetinde aileler, yargının davaları kapatmak için uğraştığını söyledi

Paylaş

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Galatasaray Meydanı’nda her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbetinin 58.’sini tuttu. Aileler davaları kapatmak için uğraşan bir yargı sisteminin olduğunu dile getirdi.

Hayatını iş cinayetinde kaybeden işçilerin fotoğraflarının taşındığı nöbete CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. 58. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde Davutpaşa ve Soma katliamında yaşamını yitirenlerin ve Eren Eroğlu, Erkan Keleş, Uğur Çavdar’ın aileleri ve avukatları dinlendi. 

Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu, “Esenyurt Belediye Başkanı ve İmar Müdürü geçen celsede sanık sıfatı aldı. Sorumlular 3 senelik dava sürecinde yeni sanık oldu” dedi. İdari yöneticilerin yargılanmasının önünde engeller bulunduğuna dikkat çeken Eroğlu şöyle konuştu: “14 Mart’ta duruşması yapılacak. Sorumluluğu olan kişiler var. 3 sene sonunda yol alamadık. 2 işveren dışında kusuru olanlar geçtiğimiz celsede sanık oldular. Biz kusuru olanlar cezasını çeksin istiyoruz ama bunu bile bizlere çok görüyorlar.”

DAVALAR KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR

21 kişinin hayatını kaybettiği Davutpaşa patlamasında hayatını yitirenlerin aileleri adına konuşan İdris Çabuk, “Ceza davası 2 yıl sonunda açılmıştı. Danıştay'da idari davalar sürüyor. Bu kadar net olan bir davada 9 yılda sonuç alamıyorsan davaları kapatmak için uğraşan bir yargı sistemi var demektir. İşini iyi yapan savcı görevden alınıyor. Bilirkişi heyeti para için kalemlerini satıyorlar” diye konuştu. Çabuk, işçi ölümlerinin azaltması için sendikalar, siyasi partiler ve basının duyarlı olması gerektiğini söyledi. 

TANRIKULU: YARGI HOŞGÖRÜLÜ DAVRANIYOR

Nöbette konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları söyledi: “Maalesef yasama organı yaptırımı ağır mevzuat çıkarmaktan yoksun. Bu cinayetleri önleyecek yasaları parlamentodan çıkarmak zor. İş cinayetleri konusunda yargı bunu gerçekleştirenlere karşı çok hoşgörülü davranıyor. Kamuoyu ile iş cinayetlerinin önüne geçilebilir.”

SOMA'DA SONA DOĞRU

Soma aileleri avukatlarından Berrin Demir, Soma davasına ilişkin son durumu anlattı.
Soma'da ailelerin avukatları olarak katliamın nasıl bile bile geldiğini görme imkanı bulduklarını söyleyen Demir, “Daha önce sinyal veren sensörlerin sinyalini engelledikleri ortaya çıktı. Şikayet eden işçileri döverek susturdukları gözler önüne serildi. 20 dakika dayanacak maskeyle 1.5 kilometre inmişler. Göz göre göre 301 işçi katledildi. Davada sona doğru geliyor. 3. yılından önce dosyanın sona ereceğini umuyoruz. Dünyanın en büyük işçi kıyımında dileriz bir sonuç alırız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Evet' videosu paylaşan rektörler Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

Fatih'te halk otobüsü ile dolmuş çarpıştı: 9 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...