04 Şubat 2017 11:21

Taşeron kadınlarla referandum sohbeti

Ankara Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan kadınlar referandumu tartışıyor.

Paylaş

Ankara Hastanesi’nde taşeron işçi olarak çalışıyorum. İşyerinde arkadaşlarımızla bazen sohbet etme imkanı buluyoruz. Ülke meselerini de konuşuyoruz. Arkadaşlarım genel olarak ülkedeki bu karmaşadan çok rahatsız. Kimle konuşsam çalışma koşullarının zorluğundan bahsediyor. Ama hakkımızı arama konusunda çekimserler. Çünkü kimse göze batmak istemiyor. Üzerimizde büyük bir baskı var. Geçen gün müdürümüz “Bir sürü iş başvurusu var, gece vardiyasını beğenmeyen gitsin” demiş. “Kurallara uymayanlar” işsizlikle tehdit ediliyor. Bu yüzden herkes konuşmaya çekiniyor.

 

‘BİR SÜRÜ VAAT VERDİ, ELDE VAR SIFIR’

Başkanlık tartışmaları ve referandum üzerine arkadaşlarımın görüşlerini merak ediyorum. Çıkacak sonuç geleceğimizle ilgili. Bu yüzden işçi arkadaşlarla laflıyorum arada. Selma ‘hayır’ diyecek olanlardan. “Ülkede bu kadar sorun varken nasıl ‘evet’ derim. 13 yıldır AKP Hükümeti iktidarda ama hiçbir sorunu çözmedi. Tam tersi ülkeyi çıkmaza sürüklüyorlar. Bu kadar insan öldü, ölümler bitmedi. Zamlar almış başını gidiyor. Et yiyemiyoruz, çocuklarımıza artık meyve de alamayacağız. Asgari ücret ortada, ne diyeyim başka. Başkanlık gelince bitecek mi sanki sorunlarımız” diye soruyor. Elmas ve Sevgi ile lafladığımız bir ara Elmas, “Abla hepsi birbirinin aynısı. Onlar da kendi adamlarını tutacak. Yani bu düzen böyle. O yüzden bizim için fark etmiyor. Bize oluyor olan” diyor. Sevgi ise hükümetin işçileri unuttuğundan yakınıyor. “Vallahi kadro dedi, asgari ücret dedi, bir sürü şey vaat etti. Ama elde var sıfır. Şimdi de başkanlık diyorlar. Aldığımız zammı da vergi diye geri aldı. Maaşlarımız iki gün sonra bitiyor.”

 

‘SAVAŞ BİTSİN DİYE EVET DİYECEĞİM’

 Asiye kararsız. Hükümetten rahatsız olduğunu ancak oyunu ne şekilde kullanacağına karar vermediğini söylüyor. “Hepsi aynı” diyor ve devam ediyor: “En çok da şehitlerimize üzülüyorum. Artık televizyon izlemek istemiyorum. En iyi siyasetçi Selahattin Demirtaş, ama o da PKK’ya destek veriyor. Öyle olmasaydı oyumu ona verirdim.”

Sultan ise ‘evet’i savunanlardan. Nedenini şu şekilde açıklıyor: “Önce savaşın bitmesi lazım. O da başkanlık gelince bitecek. Ben hükümete güveniyorum. En azından dinimizi rahatça yaşıyoruz.”

Ankara Hastanesinde durum biraz böyle. Taşeronlar hayatlarından, çalışma koşullarından memnun değil. Referanduma gelince kiminin kafası karışık, kimi umutsuz, kimisi hayır diyecek, kimisi de bazı sorunlarının evet diyerek çözüleceğini düşünüyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ’ın tahliyesi reddedildi, davanın nakli istendi

SONRAKİ HABER

Aysel Tuğluk’a 22 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...