04 Şubat 2017 11:04

Bir sosyal deney

Whatsapp grubuna düşen ‘Neden hayır diyorsunuz?’ mesajının ardından...

Paylaş

Burcu AKTAŞ

Geçtiğimiz günlerde benim de dahil olduğum bir Whatsapp grubuna şöyle bir mesaj geldi: “Ülkemin geleceği için, Tayyip Erdoğan’ı sevdiğim için onu destekliyor ve ‘Evet’ diyorum. Türbanla üniversiteye girmek istiyorum. Siz neden ‘Hayır’ diyorsunuz, bana anlatın.”

Mesaj, gruba yeni dahil olan bir kadın tarafından yazılmıştı. Ardından grup üyesi kadınlardan cevaplar gelmeye başladı. “Akşam seninle görüşelim o zaman! Kimsin sen?” gibi tehditvari mesajlarla doldu grup. Bu tartışma kadının fikrini değiştirmek için herhangi bir etki yaratmaktan ziyade üzerinde korku dolu bir baskı oluşturdu.

Sonrasında kadınlardan biri neden ‘hayır’ dediğini bir mesajla anlatmaya çalıştı. Bu sistemin Tayyip Erdoğan’dan ibaret olmadığını, kim olduğu fark etmeksizin bu kadar yetkinin kimseye verilemeyeceğini söyledi. Ardından ise ‘Evet’ diyeceğini söyleyen kadın aslında gerçek düşüncesinin bu olmadığını, sadece alacağı tepkilerin ne olacağını merak ettiği için böyle bir deney yaptığını söyledi. Tepkilerin bu kadar sert olmasının kendisi korkuttuğunu, referandum sürecinde kadınların böyle bir ikna dilinin olmaması gerektiğini dile getirdi. Meselenin sadece ‘Hayır’ demek olmadığını, neden ‘Hayır’ dediğimizi iyi anlatmak ve insanları kutuplaştırmak yerine birleştirmenin gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

AKP’li kadınlar neden ‘evet’ diyor?

SONRAKİ HABER

KESK İzmir Şubeler Platformu: Mücadele etmeye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...