04 Şubat 2017 10:47

Tuzluçayırlı kadınlardan ‘hayır’ kampanyası

Tuzluçayırlı kadınlar, Anayasa değişikliğini tartıştı.

Paylaş

Hilal KILIÇ / Burcu AKTAŞ

Mamak’ta geçtiğimiz hafta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak “Kadınlar Anayasa Değişikliğini Tartışıyor” başlıklı bir etkinlik düzenledik. Etkinliğimiz hafta içi ve akşam saatlerinde olmasına rağmen  son dönemlerin en katılımlı etkinliklerinden biriydi. Daha önce derneğe hiç gelmemiş olan yeni yüzler vardı etkinliğimizde. Kadınlar AKP iktidarının denetiminde olan haber kanalları yüzünden anayasa değişikliği hakkında bilgi sahibi değildi ve yeni anayasa hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorlardı. Kadınların siyasetten ve toplumsal yaşamdan bu kadar uzak tutulmaya çalışıldığı bir dönemde bir araya gelişleri ve yürüttükleri tartışmalar çok önemliydi.

TEK BAŞINA BAŞÖRTÜSÜ BİR ÖZGÜRLÜK MÜ?

Etkinliğin büyük bir kısmı kadınların söz alarak, tartışmalara katılması ile ilerledi. Tartışmanın ana gündemi ‘hayır’ diyecek kadınların, kararsız veya ‘evet’ demeyi düşünen kadınlara nasıl ulaşabilecekleri konusu oldu.

Söz alanların özellikle belirttiği nokta ‘evet’ diyeceğini söyleyen kadınların daha çok başörtüsü özgürlüğünü öne sürdükleri oldu. Ancak kadınların böylesine kısıtlandığı, şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığı bir ülkede sadece başörtüsü takabilmenin özgürlük olarak görülmesinin yanlışlığı üzerine ilerledi tartışmalar.

YÜZÜ YÜZE GÖRÜŞMELER, EV EV GEZMELERİ...

Referandum sürecinde yüz yüze görüşmelerin, ev ev gezmelerin önemini üzerinde duruldu, kadınların kutuplaşmaya karşı birleştirici, ılımlı bir rol oynayabileceği belirtildi. Büyük bir çoğunluğun hayır oyu kullanacağı öngörülen Tuzluçayır’da da rehavete kapılmanın yanlış olacağına dikkat çekilerek, ‘Evet’ diyeceklerin çoğunlukta olduğu düşünülen mahallelere de gidilmesi gerektiği söylendi. İşyerlerinde, akraba buluşmalarında, okul önlerinde kısacası kadınların bir araya geldiği her yerde başkanlık sisteminin nelere yol açabileceğinin konuşulması çağrısı yapıldı.

Etkinlik sonunda katılımcı kadınlar arasında birbirlerinden aldıkları güçten doğan bir umut vardı. Kadınlar referandumun yapılacağı güne kadar ev ev, kapı kapı dolaşarak getirilmek istenen bu tek adam dayatmasına karşı bir kadın dayanışması örerek ‘HAYIR’ kampanyası başlatma kararı aldı.

ÖNCEKİ HABER

Yetkiler ben de olsa, ben de istediğim gibi kullanırım!

SONRAKİ HABER

Sincanlı kadınların ‘evet’ gerekçeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...