03 Şubat 2017 06:11

Milletvekilini tutuklatan tek ‘delil’ BİMER’e yapılan ihbar

HDP Milletvekili Besime Konca’nın tutukluluğuna dayanak olan iddianamedeki tek delil BİMER’e yapılan şikayet. 

Paylaş

Tutuklu HDP Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında hazırlanan iddianamede, Sur'da yaşamını yitiren ve ‘terör örgütü üyesi’ olduğu iddia edilen bir kişinin cenaze törenine katılması suç delili sayıldı. İddianameye tek delil ise BİMER’e yapılan ihbar. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca, Ankara’da 12 Aralık 2016’da gözaltına alınarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında getirildiği Batman’da önce “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı, ardından savcılığın itirazı üzerine tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Konca, Sur’da yaşamını yitiren Cihat Türkan’ın Batman’daki cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlanıyor. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 1 buçuk sayfalık iddianame mahkemece kabul edildi. Davanın duruşmasına ilerleyen günlerde başlanacak. 

BİMER’E İHBAR EDİLDİ 

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Konca için hazırlanan iddianamede, C. Ç. isimli kişinin BİMER aracılığıyla 17 Mart 2016’da gönderdiği ihbar mektubu gerekçe gösterildi. İhbarda aynı gün hurriyet.com.tr’de çıkan bir habere göre, “Diyarbakır’ın Sur ilçesinde güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada öldürülen örgüt üyesi Cihat Türkan’ın cenaze törenine HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın katıldığı” ve bu cenazede, “Cihat’ın annesi babası ve Batman halkı başım gözüm üstüne geldiniz. Biz şehidimizi yaşatacağız. Onun yolunda yürüyeceğiz” diye konuştuğu belirtilerek, ilgililer hakkında soruşturma başlatılması talebinde bulunulduğuna yer verildi. 

CENAZEYE KATILARAK SUÇ İŞLEMİŞ

Konca hakkında hazırlanan iddianamede şu ifadelere yer verildi: “Şüphelinin olay günü PKK militanı Türkan’ın cenazesine katılıp burada konuşma yaptığı, her ne kadar cenazede doğrudan şiddet içeren bir olay gelişmese de, ancak şüphelinin konuşmasında önce ülke topraklarından bir parçasını bölmek için silahlı mücadele verdiğini iddia eden gruba mensup birinin öldürülmesini överek onun yaptığı şiddet içeren eylemleri meşru gösterme gayreti içine girdiği, böylece örgüt propagandası yaptığı, ayrıca doğrudan örgüte üye olduğuna dair delil olmasa da örgüt mensubunun cenazesine katılmak suretiyle örgüt adına suç işleyen HDP Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında yukarıda arz ve izah edilen gerekçelerle mahkemenizde yargılanmasının yapılarak cezalandırılmasına…” (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Sarıyıldız ve Irmak’a 3 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

Enflasyon rakamları açıklandı: Artış beklenenin üzerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...