02 Şubat 2017 14:22

Nuri Bilge Ceylan’dan “Babamın Dünyası” sergisi

Nuri Bilge Ceylan’ın, babası Mehmet Emin Ceylan’ın portrelerinden oluşan 'Babamın Dünyası' sergisi, Dirimart Nişantaşı'da ziyarete açılıyor.

Paylaş

Altın Palmiyeli Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın, 2012 yılında kaybettiği babası Mehmet Emin Ceylan’ın portrelerini bir araya getirdiği “Babamın Dünyası” adlı sergi, sanatseverlerle buluşuyor. Ceylan’ın “Kasaba”, “Koza” ve “Mayıs Sıkıntısı” adlı filmlerinde de rol alan babasının büyük baskı fotoğraflarından meydana gelen sergiye Dirimart Nişantaşı ev sahipliği yapıyor. Ceylan, babasının üzerinden psikolojik portrelere yoğunlaşıyor ve “kaybetme” hissiyatına odaklanıyor. Asya ve Avrupa’nın kesişimindeki bir coğrafyanın zenginliklerine de bir bakış sunuluyor. Sergi, 5 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Nuri Bilge Ceylan’ın eserleri, postmodern varoluşsal temaların yanı sıra coğrafi yerlerin ve yerel geleneklerin incelikli zenginliklerini yakalayan, psikolojik portreler üzerine yoğunlaşıyor. Tek plan çekim ve alışılmadık bakış açıları kullanan Ceylan’ın filmleri durağanlığın ve gölgenin başrol olmasına yönelik bir arzuya ihanet ediyor. Fotoğraflarında derin bir imgeleme ile oluşan taahhüt, filmlerinin ardındaki ipuçlarını yakalıyor. Film karelerinden farksız olan fotoğraflar, kendi başlarına durup, ağıdı bir zarafet haline getiren saf kompozisyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Sevgi ve kayıp gibi evrensel temaları barındıran babasının bu zengin portreleri, yoğun duyguları barındıran soğukkanlı çehresini resmederek onu yaşlı ve kaçınılmaz olarak incinebilir birisi olarak da karşımıza çıkarıyor. Ustaca maniple edilmiş ışığın ve karmaşık iç mekanların kullanıldığı görüntüler, monotonluk hissini derin hümanisttik tasvirlilerle sunmasından Turner ve Büyük Breughel gibi ressamların tablolarına benzetilmiştir. Dokunaklı işleri ve dürüst tasvirleri, asla bitmeyen bir filmin parçaları gibi hissettiriyor ve böylece sanatla yaşam arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak Ceylan’ın gerçekçiliğini ortaya koyuyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ağrı ve Tendürek için 'Askeri Güvenlik Bölgesi' ilanı

SONRAKİ HABER

Ahsen Deniz ile 'Sinema Semineri', Moda Sahnesinde başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...