01 Şubat 2017 09:17

Eczacılardan ilaçların kargoyla dağıtımına tepki

Eczacılar kargoyla ilaç dağıtımının insan sağlığını tehdit eden bir uygulama olduğunu söyleyerek iptal edilmesini istedi.

Paylaş

Eczacılar SGK ile PTT arasında yurtdışından gelen ilaçların dağıtımı konusunda imzalanan protokolün insan sağlığını tehdit eden bir uygulama olduğunu söyleyerek iptal edilmesini istedi. 
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası yurtdışından temin ilaçların tasarruf tedbirleri adı altında PTT aracılığıyla dağıtılmasını sağlayacak olan SGK ile PTT arasında imzalanan protokole tepki gösterdi. TEİS Genel Merkezinde yapılan basın açıklamasında konuşan  Genel Başkanı Nurten Saydan, bu durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü söyledi. Saydan, "Tasarruf vatandaşlarımızın sağlığından yapılamaz. İlaç postacı ya da kargocu ile hastalara gönderilemez" dedi. 
Saydan ilacın eczanelerden temin edilebilecek bir ürün olduğunu söyleyerek, ilaçların saklanma koşullarının önemini anlatarak eczacıya danışılmadan ve uyarıları dikkate almadan kullanıldığı zaman insan sağlığını tehdit edeceğini belirtti. 

Uygulamanın yanlış olduğuna dair daha önceden Danıştay'da açtıkları davayı hatırlatan Saydan, "Mahkeme kararda böyle bir uygulamanın kamu yararına olmadığının, yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunun altını çizmiştir" dedi. SGK tarafından yurtdışı ilaç harcamalarının 1,5 milyar liraya çıktığına dikkat çeken Saydan, "Elbette sosyal devlet vatandaşın sağlığı ve tedavisi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalı. Ancak ilgili harcamanın bu seviyelere çıkmasının önlenmesi için yanlış ilaç fiyat politikalarının düzeltilmesine çalışmak yerine bu ilaçların temin ve dağıtım modelinin değiştirilmesi için düzenleme yapılması halk sağlığına yönelik sorunun devam edeceğini göstermektedir" dedi. 

Hangi ilaç olursa olsun ilaçların eczane aracılığıyla hastalara ulaştırılması yönünde düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Saydan, kargo ile kapıya gelen ve herhangi bir danışmanlık verilmeden teslim edilen ilaçların sağlığa zarar verebileceğini, bu yüzden ilaçların kargoya teslim edilmemesini istedi. Saydan, uygulamadan vazgeçilmesi için SGK'ya ihtarda bulunduklarını ve Danıştay'da yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yurtdışında oy kullanma işlemi kolaylaştırıldı

SONRAKİ HABER

Malatya İl Seçim Müdürü açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...