29 Ocak 2017 11:01

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy: Evrim olmadan biyoloji öğretemezsiniz

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Numan Kurtulmuş'un 'Evrim Teorisi' üzerine sözlerini Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Bir televizyon kanalında programa katılan AKP Sözcüsü Numan  Kurtulmuş, evrim teorisinin ‘çürütüldüğünü’ iddia etti: “Evrim teorisi bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teori. İlla müfredatta okutulacak diye bir şey yok” diyen Kurtulmuş'ın sözlerini Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy Evrensel'e değerlendirdi. Evrimsel biyolojinin olmadığı bir müfredatla biyoloji öğretilemeyeceğini belirten Özsoy, “eskimiş bir teori” iddialarına tepki gösterdi.

Hacettepe Üniversitesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Kurtulmuş’un sarf ettiği sözlerin talihsiz ifadeler olduğunu söyledi. Müfredattan Evrimin çıkartılmasından sonra öğrencilere biyoloji öğretilemeyeceğini belirten Özsoy, “Yeni müfredatın içeriğinde evrimsel biyolojide kullanılan kavramlar kullanılmış. Varyasyon, yapay seleksiyon gibi terimler koymuşlar ama evrim en basit haliyle oluşmuş varyasyonların kuşaklar boyunca değişimi olarak tanımlanır. Yapay seleksiyonu anlatacaksınız ama varyasyonu zaman ve mekanda şekillendiren doğal seleksiyonu anlatmadan bunun bir anlamı kalmayacaktır” dedi.

Evrimsel biyolojiden bütünlüklü olarak bahsetmeden evrime ilişkin terimleri kullanmanın bir manası olmadığını vurgulayan Özsoy, bu kavramların evrim kuramındaki tanımlanma ve işleniş biçimleriyle kullanılmadığında, bütün ile bağlantılarının kaçırıldığını ifade etti. Öğrencilerin organ  ve parçaları, tür ve alt kategorilerindeki değişimleri anlamaları için evrim kuramına ihtiyaçları olduğunu dile getiren Özsoy, böyle olmayınca kullanılan terimlerin çıplak kalacağını söyledi.

HASTALIKLARIN ARAŞTIRILMASINDA EVRİMDEN YARARLANILIYOR

Bazı organizmaların koruma açısından risk altında olup olmamasını örnek veren Özsoy, “Bu da evrimsel biyoloji ile açıklanır. Siz bu modeli ortaya koyamadan koruma biyolojisi yapamazsınız. Mesela evrimsel tıp kavramı var. Bireysel (kişiye özgü) tıp diye bir kavram var. O kişinin genetik yapısına, geldiği topluma göre bireye bakılıyor. Bu aynı zamanda evrimsel bir bakış açısı. Farklı toplumlarda farklı hastalıkların nedenleri, sonuçları üzerine evrimsel tıp daha kesin sonuçlar ortaya koyuyor” diye konuştu.

TEMEL VE UYGULAMALI BİLİMLERİN ÖĞRETİMİ AÇISINDAN ÜZÜCÜ

Yine müfredatta Alzheimer hastalığına da yer verildiğine dikkat çeken Özsoy, bu gibi sinirsel bozuklukların insanlardan oldukça farklı olan diğer canlılarla ayrıntılı biçimde çalışıldığını söyledi. Özsoy, “Evrimsel tıp evrim kuramının başarıyla uygulandığı onlarca alandan sadece biri. Örneğin, yüksek kaliteli ve bol ürün veren bitkileri yetiştirme, bitki ıslahı ve yetiştiriciliğinin ulusal ve doğal kaynakları koruyup kullanmak üzerinden rasyonel şekilde planlanması gibi tarımsal hedeflerin gerçekleştirilmesinde evrimsel yöntemleri uygulamak dünyanın pek çok refah toplumunda, ülkesinde rutin bir iş. Evrim kuramının, geniş manasıyla kendimizi ve diğer canlıları anlamamızı kolaylaştıran zenginliğinden mahrum bırakılacak öğrencilere yazık olacak. Öğrencilerin modern bilimin en önemli ayaklarından olan biyolojinin dünyasına sağlıklı biçimde girmeleri engellenmiş olacak. Temel bilim formasyonu açısından üzücü bir durum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdal Beşikçioğlu ve Tilbe Saran da ‘hayır’ dedi

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Raşit Tükel: Baskı ve zulme karşı 'Hayır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa