28 Ocak 2017 23:00

Değinmeler

Adnan Özyalçıner: Hayır demekte her zaman hayır vardır. 'Hayırlı sabahlar' dileğinde bulunduğumuzda olduğu gibi.

Paylaş

Adnan ÖZYALÇINER

BÜYÜK ŞEMSİYE

Isırıcı bir yağmur vardı. Hava soğuktu. Ara ara savruntulu bir rüzgar esiyor. Bu hava güz günlerini alıp götürmüş gibiydi. Yerde bir tek kuru yaprak yoktu. Islanıp sularla sürüklenmiş olanlarıysa Belediyenin sarı yağmurluklu çöpçüleri, çoktan süpürmüştü. Ortalıkta, birbirlerine hırlayan kızışmış sokak kedileri de, tam bir sünepelikle, dam altlarına çekilmiş. Gelip geçenlerse pardesülerine, yağmurluklarına  sarınmış, renk renk şemsiyelerinin altında, kadınlı erkekli, koşuşturuyor.

Küçük küçük tekli şemsiyelerin arasında çadırı andıran kocaman şemsiyeler taşıyanlar da vardı. Bunlar küçüklerine göre rüzgara daha dayanıklı görünüyordu. Kolay kolay tersine döndüremiyordu. İki kişiliktiler. Ötekilerden daha güçlü olmaları ondandı. Altında tek kişi de olsa/kalsa –genellikle öyle dolaşılıyordu- iki kişilik güçlerini yitirmiyorlardı.

Onları görünce evdeki şemsiyeler arasında bizim de böyle bir şemsiyemiz olduğunu hatırladım. Sevinçle eve koştum. Şemsiyeleri tek tek karıştırdım. Her birini açıp kapayarak büyük olanını aradım. Yoktu. Çünkü sen yoktun.

KOVALAMACA

Kimin kimi kovaladığı, niçin kovaladığı belli değil. Yalnızca bir kovalamacadır sürüyor. Öldüresiye bir kovalamaca.

İKİ SARAY

Topkapı Sarayı’nın denize  kaydığı  şu sıralarda Ankara’daki saray, bütün yükseltileri, Çankaya, Ankara Kalesi gibi, aşarak yükselişini sürdürebilecek mi?

SİS

Sisin içinden geçiyoruz. İsine, pasına, nemine bakmadan ne kadar çok geçersek, soluğumuzu kesen dumana karşılık yürüyüşümüzü sürdürürsek dağılması o kadar çabuklaşır.

HAYIRLI SABAHLARIN VAKTİ

Hayır demekte her zaman hayır vardır. “Hayırlı sabahlar” dileğinde bulunduğumuzda olduğu gibi. Üstümüze çöken gecenin kör karanlığından, o karanlığın en koyulduğu anlarda üstümüze üstümüze gelen karabasanlardan aydınlık bir sabaha uyanmak istiyorsak  her sabah “Günaydın” yerine hep birlikte “Hayırlı sabahlar” demeliyiz birbirimize. Vakit, hayırlı sabahların vaktidir.

KUŞ ÖTÜŞÜ

Bir kuşun ötüşüyle uyandım. Ortalık karanlıktı daha. Kuşun ötüşü kentin bütün pencerelerini dolandığında ortalık ışıdı.

ÖNCEKİ HABER

Mektup umut, mektup dayanışma demek

SONRAKİ HABER

Nergisler yas tutup foklar ağlasın...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...