27 Ocak 2017 17:22

Alevilerin haber ajansı PİRHA kuruldu

Alevi gazeteciler bir ilke imza atarak Pir Haber Ajansı'nı kurdu.

Paylaş

Alevi gazeteciler bir ilke imza atarak haber ajansı kurdu. Alevilerin inanç dünyasından yaşamlarına, yaşadıkları hak ihlallerinden sanatına kamuoyuna taşımaya çalışan Pir Haber Ajansı, sınırlı imkanları ve kadrosuna rağmen yurttaş gazeteciliğinin de desteğiyle yayında.

Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan’ın haberine göre; OHAL’in kanun hükmünde kararnameleri ile yüzlerce yayın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda Alevi gazeteciler cesur bir adım atarak Pir Haber Ajansını kurdu. Alevi toplumuna ait bir haber ajansı olması açısından bir ilk niteliği taşıyan Pir Haber, Alevilerin kültürlerini, yaşamlarını, maruz kaldıkları hak ihlallerini, kültürlerini Türkiye toplumuna haberlerle ulaştırmaya çalışıyor. Pir Haber, Alevi toplumunun televizyon kanalı TV10’un OHAL’le kapatılmasının ardından doğan boşluk üzerine kurulmuş.

Bu boşluğu doldurmak için Alevi örgütleri, kanaat önderleri ve toplum içinde yapılan tartışmalar sonucu Alevi gazetecilerin aldığı inisiyatifle kurulan Pir Haber, geçen yıl aralık ayının başında yayın hayatına başladı. Pir Haber, internet sitesinde Alevilerin televizyon kanalı boşluğunu doldurmak için bir de Pir TV adında görüntü servisi açmış.

Ajansın Taksim’de bulunan ofisinde 5-6 gazeteciden oluşan küçük bir ekip olmasına karşın. Amasya’dan Dersim’e, Çorum’dan Ege’deki Alevilere, Alevi toplumunun yaşadığı tüm yerleşimlerle şu an sınırlı da olsa haber ağı ilişkisi var. 

‘İÇERİK AÇISINDAN ZENGİNLEŞECEK’

Ajansın Yayın Yönetmeni Turabi Kişin, TV10 kanalının açılması ile birlikte Alevilerin kendisini ifade etme kendi sorunlarını topluma taşıma ve bu noktada Türkiye’deki genel sorunlara da dahil olma noktasında bir imkan yakaladığını belirterek, bunun da OHAL’le ellerinden alındığını ve bu duruma kendilerinin de yeni bir medya mecrası yaratarak cevap olduklarını söyledi. Kişin, sadece Alevi toplumunun değil Türkiye’de sesi kesilmeye çalışılan tüm kesimlerin sorunlarını takip edip haberleştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Ajansın Haber Şefi Nilgün Mete, “Alevilerin nefes alışına kadar haber yapıyoruz. Sorunlarını, yaşadıklarını, kültürlerini, hissettiklerini haber yapmaya çalışıyoruz. Ama tabii başta hak ihlallerini taşıyoruz sitemize” dedi. Mete, “PİR TV var. Burada video haberleri yayımlıyoruz.  Önümüzdeki dönemlerde programlar ve haber bülteni de olacak. İçerik açısından zenginleşmiş bir Pir Haber Ajansı olacak” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şehir’in 100. sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

Baloncuk üfleyen yıldız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...