26 Ocak 2017 12:22

DTCF'li 7 öğrenci serbest bırakıldı

"Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını kana bulayacaklar" şeklinde basında hedef gösterilerek tutuklanan DTCF’li 7 öğrenci serbest bırakıldı.

Paylaş

Gözaltına alındıkları 28 Ekim 2016 tarihinde "Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını kana bulayacaklar" şeklinde basında hedef gösterilen ve 17 gün boyunca gözaltında kaldıktan sonra tutuklanan 7 öğrencinin ilk duruşması bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

“Örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklu bulunan Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğrenim gören Bahri Kusur, Kübra Kılıç, Enes Karakuş, Mehmet Emin Akın, Hayrettin Arslan, Hakan Demir ve Macit Aslan mahkemece serbest bırakıldı.

ETKİNLİKLER İZİNLE YAPILDI 

Kimlik ve adres tespiti ardından öğrencilerin savunması alındı. Öğrenciler savunmalarını Kürtçe olarak yaptı. Evinde bulunan kitap ve tez çalışmaları tutukluluğuna delil olarak gösterilen Macit Aslan, kitaplarının yasal olduğunu söyledi. “Yasa dışı slogan” iddialarını da reddeden Aslan, tahliyesini talep etti.

Kübra Kılıç ise, “17 Mart 2015 tarihinde yapılan Newroz etkinliği okul yönetiminin izni ile gerçekleşti. Etkinliğe üniversite hocalarının dahil geniş bir kesimden katılım oldu. Herhangi bir yasa dışı olay yaşanmadı. Bu etkinlik suç sayılamaz” dedi. 

Diğer öğrencilerde suçlamaların asılsız olduğunu belirterek, tahliyelerini talep etti. Sanık avukatlarından Atiye Arıkan, “Dosyada 45 saniyelik bir görüntü üzerinden öğrenciler ‘yasa dışı slogan attıkları’ şeklinde suçlanıyor. Fakat 45 saniyelik bir görüntü içeriğinin dosyanın oluşmasında zayıf kalıyor. Görüntüler incelendiğinde müvekkillerim yasa dışı slogan atmadıkları ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Delillerin suçlamaya karşılamadığını söyleyen sanık avukatı Alişan Şahin ise, dosyanın tamamen siyasi olduğunu yönünde savunma yaptı.

Avukat Mesut Özer ise şunları söyledi: “Müvekkillerim ‘Serok Öcalan’ diye bir slogan attıkları için suçlanıyor. Fakat böyle bir slogan örgüt literatürde yok. Ayrıca, ‘Biji Serok Apo’ sloganı Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından ifade özgürlüğü kapsamında ele aldı ve daha önce beraat ile sonuçlanan kararlara imza attı.”

Daha sonra mütalaasını veren savcı ise, TMK’ye göre “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Kısa bir aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti öğrencilerin 7'si için de “örgüt propagandası” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklamasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasına karar verdi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Cüneyt Çakır'a bu hafta maç verilmedi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’nun fezlekesi Meclis’te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...