22 Ocak 2017 12:19

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği'nden müfredata tepki

EVO-EKO, 'Hayatın başlangıcı ve evrim' ünitesinin lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatından tamamen çıkarılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (EVO-EKO) lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesini tamamen eğitim programından çıkaran müfredat taslağına tepki gösterdi. Evrim Teorisi’nin biyoloji kitaplarından çıkarılmasını eleştiren dernek, yaptığı yazılı açıklamada, “Eskiden beri yetersiz bir içerikle öğretilmekte olan biyolojik evrim kuramının, daha kapsamlı bir şekilde verilmesi yerine, müfredattan çıkarılmasını vahim bir hata olarak görmekteyiz. Evrim teorisinin müfredattan çıkarılması yeni nesillerin yaşam bilimlerini eksik ve yanlış kavramasına yol açacak” uyarısı yaptı. 

CANLI SİSTEMİNİ ANLAMAK İÇİN EVRİM ŞART

Evrim Teorisi’nin gelişmiş ülkelerin eğitim kitaplarında kapsamlı şekilde yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, evrimsel biyolojinin, canlı sistemlerinin işleyişini anlamak için temel bir araç olduğuna değinildi. Açıklamada, yeni taslak programının hazırlanmasına örnek teşkil edilen Finlandiya öğretim modeliyle içerik ve kapsamın ihmal edildiğine de vurgu yapıldı.  Lise son sınıf müfredatından “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesinin kaldırılarak, “Canlılar ve Çevre” ünitesi ile yetinilmesi halinde, mezun olan öğrencilerin yaşamın tarihi ve evrimsel biyoloji öğrenemeden liseden mezun olacakları ifade edildi.

BİRÇOK GELİŞME EVRİMSEL BULGULARA DAYANIYOR

Tarımdan nanoteknolojiye, tıp ve eczacılıktan doğanın korunmasına kadar birçok alanda katma değeri yüksek buluşların evrimsel biyolojinin bulgularına dayandığını hatırlatan Dernek, evrim teorisinin müfredattan çıkarılmasının yeni nesillerin yaşam bilimlerini eksik ve yanlış kavramasına, toplumda bilimsel okur-yazarlığın iyice zayıflamasına yol açacağı belirtildi. Dernek evrim teorisinin müfredat taslağından çıkartılmasını vahim bir hata olarak nitelendirirken, uluslararası biyoloji eğitim standartlarına uygun şekilde evrim teorisinin tekrar müfredata eklenmesini istedi. MEB’e çağrıda bulunan dernek, dernek üyesi olan evrimsel biyolog ve ekolog uzmanlarının Bakanlık ve Talim Terbiye Kurulu’nun ilgili personeline bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Yapılırsa İzmir'in iki yakası bir araya gelmeyecek!

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Aytemiz Alanyaspor’un konuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa