18 Ocak 2017 07:15

'Yerli ve milli' arama motoru Geliyoo, 10 yıldır gelemedi

10 yıllık bir çalışma ve 10 milyon TL harcanarak geliştirildiği söylenen Türkiye'nin ilk 'yerli ve milli' arama motoru Geliyoo, aslında gelmemiş.

Paylaş

Mehmet ÖZER
İstanbul

18 Kasım 2010: "Türkiye’nin ve dünyanın en gelişmiş veri arama teknolojisine sahip arama motoru Google’a güçlü hamle Geliyoo’dan geldi. Geliyoo CEO’su Buray Savaş Anıl yaptığı açıklamada, “Türkiye’de gelişen teknolojiye ve dünyanın internet pazarına yapmış olduğu yatırımları da göz önüne alarak, birçok teknolojik gelişmeyi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de yapabileceğini göstermek amacıyla Geliyoo.com kuruldu." dedi." 

2011: Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 2011 Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm yarışmasında Geliyoo Arama Motoru halk oylaması ve dalında uzman jüri üyelerinin değerlendirmeleri ile ayrı 2 kategoride 'e-iletişim' kategorisinde 2.lik , e-innovasyon / e-girişimcilik kategorisinde 3.lük ödülüne layık görüldü. 

2 Şubat 2012: "Türkiye'de bir çok başarılı çalışmaya imza atan Türkiye'nin en sevilen arama motoru haline gelen ve sosyal sorumluluk projeleri ile de adından oldukça söz ettiren Geliyoo..."

3 Temmuz 2013: "Türkiye’nin ilk ve tek profesyonel arama motoru botu olan GeliyooBot/1.0 ile dünyada bulunan her siteye ulaşarak index sayısını her geçen gün arttıran Geliyoo, günlük ortalama 7 ila 10 TB arasındaki datayı analiz ediyor."

24 Aralık 2016: "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Ahmet Arslan, 'Hem Türkçe karakterlerin kullanılabileceği yazılımlar hem de özellikle yerli bir arama motorunu geliştirmemiz ülkemiz açısından çok önemli' dedi."

17 Ocak 2017: "10 yıldır yerli bir arama motor üzerinde çalışan mühendisler Hakan Atabaş ve Fatih Arslan yerli ve milli arama motoru ’Geliyoo’yu geliştirdi.
Yıllardır arama motoru çalışması üzerinde emek veren ve bugüne kadar Geliyoo isimli arama motoruna 10 milyon Türk lirası harcayan iki girişimci, yerli arama motorunda her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündü. 
Hakan Atabaş, 'Daha bir çok özellik ve çalışma ile hizmet vermeye hazır olan Geliyoo’nun şu anda test sürümü olarak çalıştırılıyor olmasının en temel sebebi yatırım konusunda çok ciddi yatırım, teknik destek ve ekipmana ihtiyaç duymamızdandır.' dedi." 

ve 17 Ocak 2017 akşamı: "Haber yayın organlarında bahsi geçen çalışma hazır bir script’den faydalanılarak alan adı test olarak açılmıştır. “Google Özel Arama” servisi kullanılarak yayına açılan bu sitenin ve yazılımın hiç bir şekilde “Geliyoo” nun gerçek altyapısı ile ilgisi bulunmamaktadır.
Önceki haberde sunucu ve servisler için yeterli kaynak ve bütçeye sahip olmadığımızdan dolayı bu çalışma yayına açılmıştır."

10 YIL ÇALIŞIP 10 MİLYON TL HARCAYARAK GOOGLE'I TEST ETTİRMİŞLER!

Yukarıda kısa alıntılar yaptığımız haberler, 'yerli ve milli' arama motoru olarak ilan edilen Geliyoo'nun geldiği (ya da gelemediği) yeri gösteriyor. 
'Google'a alternatif olacağı hatta tahtından edeceği' iddiasıyla 10 yıllık bir çalışma ve 10 milyon TL harcanarak geliştirildiği söylenen, 2011'de Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm yarışmasında 2 ödül birden alan geliyoo, dün test yayınına başladı. Test yayını haber sitelerinde "flaş haber" olarak duyuruldu.
Ancak 'yerli ve milli' arama motorunun bazı eksikleri vardı. Arama sonuçlarının listelendiği sayfadaki ifadeler Türkçe değil İngilizceydi. Sitenin logosu, http://www.global-languageslearning.com/ adlı sitenin logosunun birebir aynısıydı. Hemen göze çarpan bu eksikler, 10 milyon TL'lik yatırıma eklenebilecek tercüman ve tasarımcı masrafıyla karşılanabilirdi ama arama sayfasının kaynak kodları daha büyük bir eksiği ortaya çıkardı: 'Yerli ve milli arama motoru' aslında Google tarafından herkesin kullanımına açık olarak sonulan bir koddan başka birşey değildi. 

(Soldaki logo global-languageslearning.com'a, sağdaki ise geliyoo.com'a ait)

GELİYOO AÇIKLADI: ASLINDA GELMEDİK

Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Geliyoo'dan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Geliyoo’nun gerçek yazılım altyapısı, BigData üzerine kurulmuş ve içerisinde temel BigData özelliklerinin tamamı yer almaktadır. Türkiye’de arama motoru teknolojisine harcamış olduğumuz zaman, para ve emek vurgulanarak haberin kaynağında ve temelinde bilgilendirme yatmaktadır. Harcanan miktar için bahsedilen rakam 10 Milyon Türk Lirasıdır. Ayrıca bu para 7 yılda harcanmış olup her biri Resmi Fatura ve Gider Makbuzları ile tarfımızca arşiv altına alınmıştır. Vurgu yapılarak bahsedilen 10 Milyon Türk Lirası harcanmış olan çalışma şu anda online da görülen çalışma DEĞİLDİR.
Her haber kanalı ve yayın organının yapacağı haberi kontrol edemediğimiz için yapılan haberlerde kullanılan telafuzlar, bilgiler ve anlatımlar farklı anlaşılmış olabilir. Bu nedenle yanlış anlaşılmaların önüne geçmek ve doğru açıklamayı yapmak adına bu bildiri hazırlamış bulunuyoruz.
İlgili makam ve kuruluşlar “gerçek Geliyoo altyapısı” hakkında bilgi almak istediklerinde bizler ile iletişime geçerek alabiliyorlar. Şu ana kadar gelen telefon, mesaj ve maillere ilgili altyapının açıklaması yapılmış ve örnek altyapı için hazırlanan çalışma sunulmuştur.
Profesyonel arama motoru çalışmasını yayına açamadığımız için üzgünüz, ancak yeterli kaynak ve destek bulunduğunda yayına açacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Bu güce, beceriye ve tecrübeye sahip ve altyapısı ile de gerekli çalışmaları yaptığımız bilinsin istedik." deniyordu.
Ancak şu soru hâlâ yanıt bekliyor: 10 yıldır üzerinde çalışılan, 10 milyon Tl harcandığı söylenen, 2010 yılından bu yana defalarca, "Türkiye'nin arama motoru yayına başladı" diye haber yapılan, 2011'de 2 ödül birden alan, 2012'de "Türkiye'nin en sevilen arama motoru olan" proje, neden apar topar, Google kodlarıyla test yayınına başladı? Bu telaşın asıl nedeni, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın "yerli arama motorunu geliştirmemiz önemli" şeklindeki açıklamasını fırsata çevirmek olabilir mi?

GELİYOO'DA 'YERLİ VE MİLLİ' OLAN TEK ŞEY, ERDOĞAN'A YAZILAN MEKTUP

Geliyoo'nun anasayfasından link verilen mektup, sitedeki 'yerli ve milli' tek unsur. 13 Temmuz 2015'te yazılan mektup, Geliyoo'nun Kurucusu ve CEO'su Hakan Atabaş ile Kurucusu ve Ar-Ge'si Fatih Arslan'ın imzasını taşıyor. "Geliyoodan sayın Cumhurbaşkanımıza mektup" başlığını taşıyan ve "Es Selamü Aleyküm ve Rahmetullahi Berekatuhu" ifadesiyle başlayan mektupta kullanılan şu ifadeler "hazır olmadığımız için Google altyapısıyla test yayınına başladık" iddiasıyla çelişir nitelikte: “Geliyoo” projesi üzerinde 7 senedir çalışılmakta ve 2010’dan beri online hizmete açık olarak geliştirilmesine devam etmekteyiz."
Geliyoo'nun kurucularının ağzındaki bakla da şu satırlarda ortaya dökülüyor: "Geliyoo projemizi 5 yıl içerisinde tanınır ve güvenilir kılmayı, aktif kullanılır yapmayı hedefledik ve 5 yılı geride bıraktık. 2016’da aktif kullanıma geçilmesini hedeflemekteyiz. Fakat çok ciddi nakit problemi yaşamaktayız çünkü Geliyoo üzerinden reklam almadığımız için henüz gelir elde etmiyoruz."

GELİYOO'NUN İLK RAKİBİ GİDİYOO!

2010'dan beri online hizmete açık olan, 2012'de "en sevilen arama motoru" haline gelen ancak dün "test yayını"na başlayan Geliyoo.com'a "yerli ve ucuz" bir rakip çıktı. 
Rakibi Geliyoo.com'a göndermede bulunan Gidiyoo.org, ''Bu yerli arama motorunu 1 saat içinde 60 liraya yaptık. Peki 10 yılda harcanan 10 milyon TL nereye gidiyoo?'' sorusuyla sosyal medyada ses getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Sergiyi düzenleyen Özkan bir haftadır gözaltında

SONRAKİ HABER

Yarkadaş’dan bir kez daha Mahalli çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...