16 Ocak 2017 16:10

Eğitim sisteminde iki eksik var: Eğitim ve sistem

Ülkemizde uzun yıllardır var olan fakat son zamanlarda kendini daha acı bir şekilde hissettiren birçok olaya tanık olmaktayız.

Paylaş

Sevinç BOYAR
Adana Ramazan Atıl Anadolu Lisesi

 

Ülkemizde uzun yıllardır var olan fakat son zamanlarda kendini daha acı bir şekilde hissettiren birçok olaya tanık olmaktayız. Bir acı bitmeden bir yenisini yaşıyoruz. Elbette bu olumsuzluklardan eğitimimiz de nasibini alıyor. Her şeyi bir kenara bırakıp eğitim sistemimizden bahsetmek istiyorum. Öncelikle okullarda dayatılan ezberci sistem hakkında konuşmak istiyorum. Ne yazık ki ilkokuldan liseye hatta üniversiteye kadar hep bir şeyleri ezberlemeye çalışıyoruz. Pratikte öğrendiğimiz hiçbir şey yok. “Ezberin kuvvetliyse bu iş tamamdır.” felsefesini benimsiyoruz. Buna ek olarak maalesef ki ülkemizde şöyle bir algı var; “Matematiğin iyiyse sen iyi bir öğrencisin, diğer dersler önemli değil.” “Ne yapacaksın resimi müziği, temel derslerin iyi olsun. Sınavda onlar işine yarayacak.” gibi cümlelerle tüm sosyal aktivitelerden, sanattan, spordan uzaklaştırılıp sadece ders çalışan insanlara dönüştürülüyoruz.  Üniversite sınavına da değinmeden geçemeyeceğim. Kaba tabiriyle sıra arkadaşlarımızla yarıştırıldığımız, hatta yarış atı gibi koşturulduğumuz bir sistemin içindeyiz. Bu ve bunun gibi birçok dayatma yüzünden öğrenciler yanlış meslek seçiyor. Dolayısıyla daha mutlu bir gelecek için değil daha çok para kazanmak için çalışıyor.


“BİZİM PARAMIZLA ZENGİN OLANLAR  İLERDE BİZİ SÖMÜRECEK”

 

Profilo Mesleki ve Teknik Lisesi’nden bir Öğrenci

İstanbul

 

Profilo mesleki ve teknik lisesinde okuyorum. Şöyle ki biz ilerde belki bir doktor, hakim olarak ülkemizi güzel bir yerde ve sayılan sözü geçen bir ülke haline getirmeye çalışacak insanlarız. Keşke söylediklerimi yapıp halka, kendimize, insanlığa faydalı bir insan olsak bile bu devirde o kadar zor ki... Ailemizden aldığımız harçlıklar yetmiyor, okul yemeklerinin pahalı olması bizi aç bırakıyor. Okulumuz gerçekten eğitim almaya gelen bir öğrenci için çok kötü. Fakat bizle dost olmaları gerekirken bizi küçük gören bazı öğretmenlerimiz okumaktan ve yaşamaktan soğutuyorlar bizi. Aldığımız eğitim de öğretmenlerimiz, sadece not vermek için varlar. Okulda aldığımızın hiçbir karşılığı olmadığı gibi bizi nasıl bir hayatın beklediğine karşılık umarsızca davranılıyor. Zaten hiçbir şey olmayacağız onların gözünde, potansiyel işçi olarak hayatımıza devam edeceğiz. Eğitimde değersiz kılıyorlar geleceğin işçilerini. Eğitim sisteminde neye ilgimiz varsa neye yatkınsak o alanda ilerlemesi lazımken biz mecburiyetten istemediğimiz öğretmenlerle istemediğimiz meslek hakkında eğitim alıyoruz. Biz eğitim sistemini nasıl değiştiririz?

Bütün öğrenciler yan yana gelerek birlikte mücadele edersek geleceğimiz için bu sistemi değiştireceğimize inanıyorum. Meslek lisesi olduğumuz için sürekli derslerimizde malzeme almak zorunda olduğumuz ve sürekli kullanmadığımız malzemeleri almak durumundayız almazsak dersten kalırız tehdidiyle karşı karşıya kalıyoruz. Özel okul da mı devlet okulun da mı okuduğumuz belli değil. Devlet bizi okutmadığı sürece dişini tırnağına takıp bizim için çırpınan ailelerimize mi üzüleyim? Ailelerimizin maddi ihtiyaçlarımızı karşılayamadığı oluyor. Bizim paramızla zengin olanlar biz mezun olunca bizi sömürecek. Beni ailem okutacak benim bir yerlere gelmemi isteyecek zengin adamların yanında onun köleleri olacağız. Öğrencilerin temel haklarını elde etmek için mücadele edip hakkımızı savunmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Keşke barışı da verebilseydik

SONRAKİ HABER

Bu karanlıkla nasıl mücadele edebiliriz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...