16 Ocak 2017 08:53

Sur'da halka yapılan kötü muameleye dair soru önergesi

Feleknas Uca, Sur'dan tahliye edilen yurttaşlara yapılan kötü muameleye ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasına dair soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Sur'dan tahliye edilen yurttaşlara yapılan kötü muameleye ait görüntülere ve görüntülerin yayınlanmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlanması için soru önergesi verdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, özel harekatçıların küçük çocuklara yaptıkları kötü muameleye ait videolar geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılmıştı. Feleknas Uca bu görüntüleri ve yine Sur'da yaşayan ve tahliye edilen insanlara yönelik nefret söylemi içeren diğer video kayıtlarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

"2 Aralık 2015 tarihi itibariyle uygulanan ‘sokağa çıkma yasağı’ süresince binlerce yurttaşın yerinden edildiği, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde çatışmalar nedeniyle mahsur kalan yurttaşlara uygulanan işkenceye ait bu görüntüler kamuoyunu bir kez daha dehşete düşürmüştür" denilen önergede cevaplanması istenilen sorular ise şöyle:

1- Surda yaşanan çatışmalarda mahsur kalan, çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu kişilerin tahliye edilmesi sırasında kaydedilen görüntülerin yayınlanması bilginiz dâhilinde midir?

2- Söz konusu görüntüler hangi tarihe aittir?

3- Söz konusu görüntülerde tacize ve hakarete maruz kalan bu şahıslar kimlerdir? Benzer muameleye maruz kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bunların kaçı kadın, çocuk veya erkektir?

4- Sur’un yasaklı mahallelerinden tahliye edilen bu kişiler çıkarıldıktan sonra nereye götürülmüşlerdir? Bu kişiler şimdi nerededir?

5- Görüntülerde yer alan çocuklar çıkarıldıktan sonra herhangi bir psikolojik destek görmüşler midir? Bu çocuklar şuan nerededir?

6- Söz konusu görüntüleri servis eden “CcC doğan” isimli Youtube hesabı kim tarafından yönetilmektedir? Bu kişinin tespit edilmesi için herhangi bir soruşturma başlattınız mı?

7- Yerleştiği evden tahliye olan kişilere yönelik cinsiyetçi, ırkçı ve nefret söylemleri ile hakaret ve küfürler savuran kişiler kimlerdir? Söz konusu kişilerin asker ve/veya polis olduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bakanlığınızın bu kişiler hakkında başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır?

8- Devletin kolluk kuvvetleri olduğu iddia edilen kişiler bu görüntüleri kaydetmek için hangi kişi ya da kurumdan emir almıştır?

9- Sur’a ilişkin bu tür görüntülerin sistematik olarak paylaşılmasının sebebi nedir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cihatçılar Astana’ya katılacak

SONRAKİ HABER

Sur'da ortaya çıkan görüntüler Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...