13 Ocak 2017 09:04

Eğitim müfredatı da Erdoğan’ın 2023 hedefine uyduruluyor

Yeni eğitim müfredatı Erdoğan’ın 2023 hedeflerine uyduruldu. Eğitim Sen Genel Başkanı Karaca, ‘müfradatı hazırlarken yine kimseye sormadılar’ dedi.

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitim ve orta öğretimde okutulan 51 programın güncellenmiş müfredatını kamuoyu ile paylaştı. Müfredat tartışmalarının başından beri “Müfredatı birlikte hazırlayalım” çağrıları yapan Eğitim Sen’in önerileri yine dikkate alınmazken Evrensel’e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Bu sürecin geniş çevrelerce tartışılması gerekiyor. Bu müfredat eğitim çevrelerince tartışılıp taslak haline getirilmeliydi” dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredata ilişkin ana başlıkları ve hedefleri düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Ardından da 51 programın ünite başlıkları ve içerikleri internet üzerinden görüşe açıldı. Bakan’ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

* Ülkemizin 2023 hedefleri, hükümet programları, dikkate alındı. Literatürler, dünya ölçeğinde eğitim programları dikkate alındı. Ve bunların ışığında taslak program hazırlandı. 

*Yeni müfredat Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren hayata geçecek. 

* Bu müfredat, dolayı TEOG ve LYS sınavlarını etkilemeyecektir.

* 1. sınıf. 5. sınıf ve 9. sınıf öğrencilerimiz yeni müfredatla eğitim görecekler

* Yeni müfredata göre ders sayıları azaltılacak, ders içerikleri sadeleştirilecek.

* Ders sayılarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Ancak sayı nihai olarak belirlenmedi. 

* Askıya çıkan dersler arasında Atatürkçülük ve İnkilap Tarihi var. O konuda da vatandaşlarımızın katkısını bekliyoruz. Taslağı inceleyip herkes kendi görüşünü söylesin, daha sonra ortaya bir metin çıkacaktır” 

* Öğretim programlarına 13 Ocak’ta askıya çıkardık. Bugün il milli eğitim müdürlüklerine yazılar gönderildi. 13 Ocak ve 20 Ocak arasında ilçelerdeki öğretmenlerin incelemeleri var. 6 Şubat’ta sivil toplum kuruluşlarından görüş almak için son gün. 20 Şubat’taysa talim Terbiye kurulu ders kitapları yazım süreci başlayacak.

 {{304023}}

‘BİRLİKTE HAZIRLAYALIM ÇAĞRIMIZ DİKKATE ALINMADI’

Milli Eğitim Bakanlığının yeni müfredat taslağını ve Bakan İsmet Yılmaz’ın açıklamalarını Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca Evrensel’e değerlendirdi. 

“Müfredatı birlikte hazırlayalım çağrımız dikkate alınmadı” diyen Karaca “Bu sürecin geniş çevrelerce tartışılması gerekiyor. Bu müfredat eğitim çevrelerince tartışılıp taslak haline getirilmeliydi. Ancak hiçbir bilgi verilmeden site üzerinden paylaşılıyor ve ‘Öneriler dikkate alınacak’ deniyor. Bu böyle olmamalı. Bu öneriler dikkate alınacak mı? Bizim bunlara eleştirilerimiz var. Kimin ne önerdiği, önerilerin nasıl şekilleneceği yüz yüze yapılacak bir komisyon toplantısında belirlenmeli. Süreç böyle işlemeli. Zaten Eğitim Bir Sen ile Bakanlığın ortak bir çalışma yaptığı duyumlarını almıştık. Laik, bilimsel eğitim bir süredir bu çevrelerin hedefinde. Laik, bilimsel eğitimin değerleri böyle hedef olursa eğitim büyük zarar görür” dedi.

‘2023 HEDEFLERİ ZORLAMADAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİL’

Bakan Yılmaz’ın ‘Müfredat taslağında ülkemizin 2023 hedefleri ve hükümet programlarını dikkate aldık” açıklamasını da değerlendiren Karaca, “2023 hedefi nedir, detaylı açıklamıyorlar. Geniş toplumsal kesimlerin demokratik, laik devlet değerlerinin silinip yeni bir devlet yapılanması olacağı kaygısı var. Bunlar AKP’nin zorlamasıdır ve başka bir anlamı da yoktur. Ne kadar zorlarlarsa zorlasınlar, toplumun özlemleri farklı. Toplum, çağdaş eğitim istiyor. Çocuklarımızın laik eğitim görmesini istiyor. Eğitimde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebilecek bir eğitim istiyor. Bu tür zorlama yaklaşımlarla olmaz” ifadelerini kullandı.

{{304013}}
 

ÖNCEKİ HABER

AKP oylamanın ilk turunu pazar günü bitirmeyi planlıyor

SONRAKİ HABER

İzmir’de hayat hakkı konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa