10 Ocak 2017 01:34

IŞİD emiri hakkında skandal karar

IŞİD’in sınır emiri İlhamı Balı hakkında verilen skandal karar ortaya çıktı. Balı, talimatını verdiği katliamlara rağmen cezasında indirim almış.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı’nın, El Kaide üyeliğinden açılan davada tahliye edildiği ortaya çıktı. Balı tahliyesi sonrasında Türkiye’de birçok katliamı organize etti. Balı’nın örgüt üyeliğinden davası 12 Kasım 2015’te sonuçlandı. Katliamlara rağmen Balı’nın cezasında indirim uygulanarak,  6 yıl 3 ay hapis cezasında verildi. Balı ise yaptığı katliamlarla kayıplara karıştı.   

IŞİD’ın sınır emiri İlhami Balı,  El Kaide terör örgütüne üye olma ve örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla 2 Nisan 2012 tarihinde tutuklandı. Balı ve beraberindeki 7 kişi hakkında Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Mayıs 2012 tarihinde dava açıldı. Balı’nın toplanan delillerle örgüt üyesi olduğu, örgüt üyelerinin Suriye’ye geçişini sağladığı ve örgüte eleman temin ettiği anlaşıldı. Balı, ifadesinde suçlamaları reddetti.

Balı, dava sürecinde hakkındaki delillere rağmen 19 Eylül 2012 tarihinde tahliye oldu, sonrasında da kayıplara karıştı. El Kaide’nin arasında yaşadığı bölünme sonucu daha sonra kurulan IŞİD’in sınır emiri olan Balı, örgütün Türkiye’deki katliamlarını organize etti. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, Adana illerinde gerçekleşen katliamlarda yüzlerce kişi öldü, binlercesi de yaralandı.

ONCA KATLİAMA RAĞMEN İNDİRİM YAPILDI!

El Kaide terör örgütüne üye olma ve örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla Balı, hakkında açılan dava 10 Ekim ve Diyarbakır katliamları sonrasında 25 Kasım 2015 tarihinde sonuçlandı. Tahliyesi sonrası kayıplara karışan Balı’nın, cezasında 1 yıl 3 ay indirim yapıldı. Balı hakkında 6 yıl 3 ay hapis  cezasına hükmedildi. Ancak, Balı dava sürecinde tahliye edilmiş ve kayıplara karışmıştı. Bu süreçte El Kaide’den IŞİD’e geçti ve Türkiye’de yüzlerce insanın ölümüne neden olan katliamları gerçekleştirdi. Bu katliamlar sonrasında karar mahkeme heyetinin Balı’nın cezasında 1 yıl 3 ay indirim yapması, bu kadarı da olmaz dedirtti.     

BALI İFADESİNDE NE DEMİŞTİ?

İlhami Balı ifadesinde şunları söylemişti: “Benim El Kaide terör örgütüyle herhangi bir bağlantım yoktur. Böyle bir suçlamayı da kabul etmiyorum. Ben yumurtacı Müslüm’ün sadece ismini duydum. Bana ismini Ahmet E.(ndez) söylemişti. Ben taziyesine gitmedim. Ben örgütsel içerikli sohbetlere de katılmadım. Evimde ele geçirilen karneyi 5 ay önce Medine İslam Üniversitesine gittiğimde bir arkadaşım tercüme etmek üzere bana vermişti. Arkadaşımın adının hatırlamıyorum orada tanışmıştım. Kendisinde adresimi de vermiştim. Kesinlikle yurt dışına elaman gönderme faaliyetim olmadı. Ben normalde bobinaj işi yapıyorum. İş yerimi ikiye böldüm. Bir tarafını misafir ağırlama yeri yaptım. Ayrıca kışın kitap satmayı düşünüyordum. Bu amaçla aldığım kitapları da misafirleri ağırladığım yere koydum. İçeriğinin yasak yayınlardan olduğunu bilmiyordum. Kesinlikle kimseye eğitim vermedim. Ben yurt dışına elaman göndermedim, Abdulnasır ile diğer şahsı sadece Hatay’daki muhaliflerin kaldığı kampa götürdüm. Suçsuzum.”

İLHAMİ BALI KİMDİR?

Türkiye’nin başına 4 milyon TL ödül koyarak en çok aranan teröristler listesinde kırmızı kategoride aradığı İlhami Balı (34), Türkiye’deki birçok kanlı eylemin talimatını veren IŞİD yöneticisi olarak biliniyor. İlk önce El Kaide adına faaliyet yürüten Balı, Suriye’de IŞİD ortaya çıkınca, bu örgüte katıldı ve örgütün sınır emiri oldu. Türkiye’deyken birçok kez yakalanıp serbest kalan Balı; Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Sultanahmet katliamlarının talimatını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Kader yılı

SONRAKİ HABER

DESA Deri'de onlarca işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...