10 Ocak 2017 00:16

Zaza Pachulia neden All-Star olmayacak?

Sandıklardan gelen ilk sonuçları beğenmeyenler, merak etmeyin! NBA’in yeni All-Star oylaması kurallarına göre sandık her şey demek değil!

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

NBA’in, All-Star taraftar oylarını açıklaması sonrası Zaza Pachulia gündemin üst sıralarına yerleşti. Golden State Warriors’la sezonu 5.3 sayı 5.7 ribaunt ortalamalarıyla geçiren Gürcü oyuncu, ülkesindeki kampanya sayesinde Batı Konferansı’nda en çok oy alan 2. uzun konumunda. Pachulia’nın oyları bu oranda seyrederse,veteran pivotun All-Star olma ihtimali vardı eğer NBA kuralları değiştirmemiş olsaydı!

Hafta sonu Chicago Bulls-Toronto Raptors maçı esnasında TV8.5’ta maçı anlatan spikerlerin dahi değişen kurallardan haberlerinin olmadığını görünce Zaza Pachulia’nın All-Star olma ihtimalinin sanıldığı gibi yüzde yüz değil, yüzde 0’a yakın olduğunu hatırlatma gereği doğdu.

NBA’DEN 'ZAZA' KURALI

NBA, geçtiğimiz yıl yaşanan Zaza Pachulia deneyimi sonrası bu yıl taraftar oylamasının belirleyiciliğine kısıtlama getirdi. Geçmişte, ilk 5, 2 guard ve 3 ön alan oyuncusu olmak üzere taraftarların verdiği oylara göre belirleniyordu. 2016’da Zaza Pachulia, Gürcistan’da başlayan kampanyaya 3 milyonu aşkın Twitter takipçisiyle Wycleaf Jean’in de destek vermesi sonrası toplam 768 bin 112 oy almış ve Kawhi Leonard’ın yalnızca 15 bin oy gerisinde kalarak All-Star olma fırsatını kaçırmıştı. Pachulia kampanyası Draymond Green, Blake Griffin, Anthony Davis, Tim Duncan ve DeMarcus Cousins gibi yıldızları geride bırakmıştı.

BİRAZ MATEMATİK EGZERSİZİ…

NBA bu yıl bir kazaya fırsat vermemek için oylama sistemini değiştirdi. Artık ilk beşler, taraftar oylaması, oyuncu oylaması ve koç oylamasının özel bir ortalaması alınarak belirlenecek.

Taraftar oylaması yüzde 50, oyuncu oylaması yüzde 25 ve koç oylaması yüzde 25 ağırlığa sahip. Ancak oylama tamamlandığında oyların sayısı değil, oyuncunun oylama sonrası sırası hesaba katılacak. En yüksek skor, en düşük ortalama rakama sahip isme ait olacak.

Yani, FOX Sports’tan Andrew Lynch’in konuya dair haberinde basitçe formüle ettiği gibi;
X oyuncu taraftar oylamasında birinci oldu, oyuncu oylamasında 10. oldu, koç oylamasında 8. oldu diyelim. Oyuncunun toplam puanı 1+1+10+8=20. 20/4=5 demektir.

MAALESEF ZAZA…

Zaza Pachulia’nın taraftar oylamasını birinci bitirdiğini varsaysak dahi, ilk beşe girebilmek için oyuncu oylaması ve koç oylaması sıralamasında ilk 10’a girmesi gerekiyor. Bu da, -eğer oyuncular ve koçlar Gürcistan üst aklı tarafından yönetilmiyorsa- imkansıza yakın.

ALL-STAR MAÇI 19 ŞUBAT’TA

NBA’de 2017 All-Star maçı 19 Şubat’ta New Orleans’ta oynanacak. All-Star’ın ilk olarak Charlotte’ta oynanmasına karar verilmişti ancak Kuzey Carolina eyaletinin LGBTİ’lere yönelik ayrımcı bir yasayı hayata geçirmesi üzerine lig, maçın oynanacağı kenti değiştirdi.

OYLAMADAN İLK RAKAMLAR

Yeri gelmişken NBA’in açıkladığı ilk rakamları da hatırlatalım.

Doğu Konferansı(Ön alan oyuncuları): LeBron James (595 bin 288), Giannis Antetokoumpo (500 bin 663), Kevin Love (250 bin 347). Love’ın en yakın takipçisi çaylak Joel Embiid. Embiid, Love’ın 30 bin oy gerisinde ama önümüzdeki süreçte oylarını artırsa dahi Zaza Pachulia’nın akıbetine uğrayacağı kesin gibi.

Guardlar: Kyrie Irving (543 bin 30), Dwyane Wade (278 bin 52)

Batı Konferansı (Ön alan oyuncuları): Kevin Durant(541 bin 209), Zaza Pachulia (439 bin 675), Kawhi Leonard(341 bin 240)

Guardlar: Stephen Curry(523 bin 597), James Harden(519 bin 446). Sezonu triple-double ortalamalarıyla geçiren Russell Westbrook, Harden’ın 20 bin oy gerisinde.

ÖNCEKİ HABER

Chris Paul en çok asist yapan 10. isim oldu

SONRAKİ HABER

Hayvanlar seyirlik mallar değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...