03 Ocak 2017 05:42

'Kadın derneklerinin kapatılması şiddeti arttırıyor'

Rojin Kadın Yaşam Merkezi’ne bağlı sığınma evinin kayyım tarafından kapatılmasına kadın örgütü temsilcileri tepki gösterdi.

Paylaş

24 yaşındaki Şehriban Dinç’in 7 yıl boyunca şiddet gördüğü eşi tarafından öldürüldüğü Van’da, geçtiğimiz hafta Rojin Kadın Yaşam Merkezi’ne bağlı sığınma evi Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım Vali İbrahim Taşyapan’ın talimatı ile kapatıldı. Kapatılma kararına tepki gösteren kadın örgütü temsilcileri, “Bu kentte Şehriban gibi onlarca kadın var” diyerek kapatma kararının taşıdığı riske dikkat çekti. 

‘ŞEHRİBAN DA DİLEK GİBİ KORUNMADI’

Mahkemenin aldığı 5 ayrı uzaklaştırma kararına rağmen Şehriban’ın korunamadığına işaret eden kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD) Başkanı Songül Özünver, kentte şiddet gören kadınların aynı sonu yaşadığını söyledi. 24 Aralık 2016 tarihinde şiddet gördüğü eşi tarafından öldürülen Şehriban’ın da tıpkı 29 Aralık 2015 tarihinde eşi tarafından öldürülen Dilek Özister gibi korun(a)madığını söyleyen Özünver, “Dilek’te aynı şekilde defalarca polise şikayet bulunduğu zaman polis ona ‘bıktık senden her zaman geliyorsun, git artık’ diyerek göndermişti. Ondan sonra Dilek katledildi... Tıpkı Şehriban gibi... Hayati tehlikesi olan bir kadın için yeterli tedbirler alınmamış belli. Şehriban çocukları ile birlikte bir sığınma evine alınarak korunabilirdi” dedi.

‘DERNEKLERİN KAPATILMASI ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİ CESARETLENDİRİYOR'

Kadın derneklerinin kapatılmasının kadınlara şiddet uygulayan erkekleri adeta cesaretlendirdiğini vurgulayan Özünver, Van’da aktif faaliyet yürüten VAKAD’ın kapatılmasının olumsuz etkilerine dikkat çekti. OHAL’in kendisiyle birlikte şiddeti de getirdiğini ifade eden Özünver, “Şiddet gören her kadın için ölüm tehlikesi sürüyor. Bakın açık söylüyorum, bu süreçte eşlerine birebir ‘Bak VAKAD’ta kapatıldı, siz nereye gideceksiniz? Artık oda sizi koruyamaz’ sözleriyle gözdağı verildiğini biliyoruz” diye konuştu. 

‘KADIN KURUMLARINA BİLGİ VERİLMİYOR’

Büyükşehir Belediyesi Rojin Kadın Yaşam Merkezi’ne bağlı sığınma evinin kapatılması ile birlikte kadınların ölüm tehlikesine açık hale geldiğine işaret eden Özünver, “Sığınma evinde kalan kadınlara ne yapıldığından hiçbir bilgimiz yok. Çünkü kadınlar ya da kurumlar zaten bilgilendirilmiyor. Kayyımın atandığı yerde bunun olacağı belliydi” ifadesinde bulundu.

‘UZAKLAŞTIRMA YERİNE KORUMA OLMALIYDI’

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) Üyesi Gülmay Gümüşhan ise Şehriban’ın katil zanlısı hakkında alınan “evden uzaklaştırma kararı” yerine, genç kadının sığınma evine alınması ve korunması gerektiğine vurgu yaptı. Gümüşhan, “Kadınlar ilk şiddete uğradıklarında bu kadar ağır bir sonucu beklemiyor. Çünkü öldürülmek onlara uzak bir ihtimal gibi geliyor. Aslında baktığımız zaman öldürülmek, şiddet gören her kadın için vardır. Ama tabi kadınların, ne çocuklarını koyabileceği güvenli bir yerlerinin ne de ekonomik özgürlüklerinin olmayışı kesin kararlar almasını engelliyor. Kadınlar birçok açıdan mağdur ve seçeneksiz” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Reina'daki katliamda ön otopsi sonuçları açıklandı

SONRAKİ HABER

Şansal’a saldıranlar: Milli duygularımıza hakim olamadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...