03 Ocak 2017 00:57

‘Godot'yu Beklerken’ 64 yıl geçti!

Samuel Beckett'in en ünlü oyunu Godot'yu Beklerken ilk kez 3 Ocak 1953’te Paris'te sahnelendi. İnsanlık 64 yıldır Godot’yu bekliyor.

Paylaş

İrlandalı oyun yazarı Samuel Beckett'in en ünlü eseri Godot’yu Beklerken, 64 yıl önce 3 Ocak 1953’te ilk kez Paris’te sahnelendi. Oyun, zamanla ülke çapında ün kazanıp 1954 yılında Beckett tarafından bazı değişikliklerle İngilizceye çevrildi ve başka ülkelerde de sahnelenmeye başlandı.

Avangard olarak nitelenen oyun hızla klasikleşti. Oyunun varoluş sancıları çeken Vladimir ve Estragon’un hikayesini anlatıyor. Vladimir ve Estragon yolları kesiştiğinde birbirleriyle iletişim kurmaya çalışır. Her gün yinelenen bu ritüelde bellek, işlevini yerine getiremeyince de gerçekliğin kesinliğinden uzaklaşmaya başlar. Eylemsizliklerine yenilmiş insanların, Godot adında ne olduğu bilinmeyen bir kimse veya şeyi ‘bekleme’lerini konu alan oyun en önemli absürt tiyatro eserlerinden biri olarak tiyatro tarihinde yerini aldı.

Oyun Türkiye'de 1954 yılında İstanbul'da Küçük Sahne Tiyatrosu tarafından, 1963 yılında da Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Godot'yu Beklerken, AST'nin sahneye koyduğu ilk oyundur.

1998'de Orhan Alkaya'nın yönetmenliğinde İstanbul Şehir Tiyatrolarında sahnelenen oyunda Savaş Dinçel, Engin Alkan, Taner Barlas ve Burak Davutoğlu rol aldı.

SAMUEL BECKETT KİMDİR?

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir.

Beckett'in eserleri sade ve temel olarak minimalisttir. Bazı yorumlara göre, çağdaş insanın durumu hakkında oldukça kötümser, hatta hiççi eserler vermiştir. Gittikçe daha kısa ve özlü eserler veren Beckett, bu kötümserliği kara mizah yoluyla anlatır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

3 Ocak 1991: 12 Eylül sonrası işçi sınıfının ilk genel grevi

SONRAKİ HABER

SES: Zamlar geri çekilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...