01 Ocak 2017 00:20

'Yeni yılda Türkiye yaşanacak bir ülke olsun'

İşçi ve emekçiler için yeni yıl, yeni dertler demek.

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Esenyurt'ta bir fabrikada temizlik işçisi olarak çalışan Tansel Günten, işçi ve emekçiler açısından yeni yılın açlık, yoksulluk, geçim derdi anlamına geldiğini söylüyor. Kendisini örnek veren Günten, şunları söylüyor: “2017 yılına girerken 400 TL kiraya oturduğum 1+1 ev, ev sahibi tarafından müteahhide verildi. Ev yıkılınca eşim de işe başlayacak. Çocuğumun okula devam etmesi için Gaziosmanpaşa’da bulunan akrabamızın yanına göndereceğiz.”

“12 ayın 4 ayını iş aramakla geçirmenin, kirasını ödeyemediği için ev sahibiyle karşı karşıya gelmenin ve okula giderken çocuğuna harçlık verememenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum” diyen Tansel Günten bundan 4 sene önce memleketi Erzurum’da iş imkanı olmadığı için İstanbul’a gelmiş. İnşaat, metal, gıda ve şimdi de temizlik olmak üzere birçok iş kolunda çalışmış.

Tansel Günten 6 milyon işçi gibi asgari ücretle hayata tutunmaya çalışıyor. Asgari ücretle bir çocuk okutuyor, ev kirası veriyor, faturaları ödemekle boğuşuyor. Aldığı ücret yetmediği için belediye ve kaymakamlıktan yardım aldığını, bu durumun da gururuna dokunduğunu dile getiriyor. Ortaokula giden tek çocuğuna da harçlık verememenin, kıyafet alamamanın kendini çok üzdüğünü ancak elinden bir şey gelmediğini söylüyor.

Yeni bir yıla girildiğini söyleyen Günten, “En son 2012 yılında ailecek yeni yılda kutlama yaptık. Bu yıl kutlama yapamayacağız” diyor. Peki herkesin umudunu bağladığı Milli Piyango? Bilet alamadığını söylüyor. Her ayın 5’nde ücretlerinin yattığını, bu yeni yıla da parasız gireceğini belirten Günten cebinden çıkardığı kaçak sigarayı göstererek ne içtiğimiz belli değil diyor.

2017 yılına girerken 400 TL kiraya oturduğu 1+1 evinin ev sahibi tarafından müteahhide verildiğini, bundan dolayı da evlerinin yıkılacağını söyleyen Günten, “Evin yıkılması halinde eşim de işe başlayacak. Çocuğumuz da okula devam etsin diye Gaziosmanpaşa’daki akrabamızın yanına göndereceğiz” diyor.

Açıklanan asgari ücret zammına da tepki gösteren Günten asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması gerektiğini söylüyor.

2017 yılında en çok da çocuğunun isteklerini yerine getirmek istediğini söyleyen Günten şöyle devam ediyor: “Ailemle birlikte ayda bir kere gezmek için Bakırköy sahile gidiyorum. Tek sosyal hayatımız bu. Yeni yılda Türkiye yaşanacak bir ülke olsun.”

ÖNCEKİ HABER

Antakyalılar yeni yılda barış ve kardeşlik istiyor

SONRAKİ HABER

Bağdat'taki bombalı saldırılarda 29 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...