30 Aralık 2016 14:06

Kuzey Suriye için ‘anayasa’ taslağı

Suriyeli Kürt gruplar, Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi oluşturmak için ‘anayasa’ taslağı hazırladı.

Paylaş

Suriyeli Kürt gruplar, Rimelan’da üç gün boyunca süren toplantıların ardından Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi oluşturmak için ‘anayasa’ taslağı hazırladı. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rimelan kentinde yapılan toplantıda Kürtler ile Arap ve Hıristiyan müttefiklerinin Toplumsal Sözleşme’yi onayladıktan sonra düzenlenen basın toplantısında “Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi” Eş Başkanı Hediye Yusuf, “Suriye’nin bu bölümünde Demokratik Federal Sistemi medya önünde ilan ettiklerini” açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Mensur el Selum da toplantıda hazırlanan ve ‘Toplumsal Sözleşme’ olarak adlandırılan taslağın ‘anayasa’ niteliğinde olduğunu belirtti. Taslak, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana oluşturulan ve kanton olarak adlandırılan özerk bölgelerin birleştirilmesini amaçlıyor.

El Selum, Reuters’a yaptığı açıklamada İdari Komite’nin önce bölgesel yönetimler, ardından da merkezi yönetim için hazırlıklar yapacağını kaydetti. El Selum, seçimlerle ilgili tarih vermedi. Selum, şu an Kürtler ve müttefiklerinin kontrolünde olmayan Rakka gibi bölgelerde ise federal sisteme dahil olup olmama kararını bölge halkının vereceğini söyledi.

ROJAVA ADI METİNDE YOK

İlan edilen özerk bölgeyi ‘Rojava Kürdistanı’ (Batı Kürdistan) diye adlandırmalarına rağmen, müttefik Arap ve Hıristiyan grupların endişelerini gidermek için Toplumsal Sözleşme’den ‘Rojava’ adının çıkarıldığı belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeyinde YPG (Kürt Halk Savunma Birlikleri) güçleriyle Suriyeli Arap ve Süryani gruplardan oluşan ve 2015 yılı ekim ayında kurulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) siyasileşme yönünde ilk adımı 2015 Aralık ayında atmış, Suriye’nin kuzeydoğusundaki el Malikiye kentindeki iki günlük konferansta silahlı güçlerin siyasi kolu olarak Suriye Demokratik Konseyi adı altında bir yapı oluşturulması kararı alınmıştı. Türkiye ise, ABD’nin IŞİD’le mücadelede en önemli müttefik olarak gördüğü YPG ve PYD’yi PKK’nın uzantısı ve terör örgütü olarak kabul ediyor.

SURİYE HÜKÜMETİ: KABUL EDİLEMEZ

“Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi” ilanına Suriye Hükümeti’nden ise tepki geldi.

Rudaw’a konuşan Suriye Ulaştırma Bakanı Danışmanı Besam Ebu Abdullah, “Suriye’nin kuzeyiyle ilgili federasyondan söz etmek kabul edilebilir bir şey değildir. Suriye halkının buna karar  vermesi gerekiyor. Kürt güçleri sadece bir güçten ibaret değil ve Suriye’nin kuzeyinde de sadece Kürtler yaşamıyor” dedi. Şam yönetiminin Kürtleri, Suriye toplumunun önemli bir parçası olarak gördüğünü söyleyen Ebu Abdullah, “Suriye tarihinde Kürtler önemli ve etkili bir şekilde yer almıştır” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Suriye konusunda işin merkezindeyiz

SONRAKİ HABER

‘Eşimin tek böbreği var ve kaldığı koğuşta üşüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...