25 Aralık 2016 09:21

Katiller af diledi, Şili halkı ayaklandı!

Şili’de insanlık suçları nedeniyle cezaevinde bulunan devlet yetkililerinin dini ayinle ‘af dilemesi’ üzerine ülke eylem alanına döndü.

Paylaş

Şili’de diktatörlük döneminde işledikleri insanlık suçları nedeniyle cezaevine konulan 10 eski devlet yetkilisinin geçtiğimiz Cuma günü dini ayinle “suçları için özür ve af dilemesi” ülkeyi ayağa kaldırdı.

Katillerin dini tören düzenlenmesine ve kilise yetkililerinin de törene katılmasına tepki gösterenler hem Santiogo katedrali hem de 10 mahkumun tutulduğu Punta Peuco cezaevi önünde eylemler yaptı. Düzenlenen gösterilerde “tenis kortları bulunan ve barbekü dahi yapılan” Punta Peuco cezaevininde kapatılması istendi. Öte yandan Bir grup kadın kendilerini Santiago katedraline zincirledi. El Pais’in haberine göre Şili hükümeti yetkilileri ‘dini tören’e yılbaşı nedeniyle izin verildiğini ileri sürdü.

MEDYA ŞOVUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Ayinle af dileyenler arasında Pinochet diktatörlüğü döneminin gizli polis örgütü DINA’ın başındaki isim olan 78 yaşındaki Raúl Iturriaga Neumann’ın da bulunduğu öğrenildi. Neumann, işlediği çok sayıda suç nedeniyle 2037 yılına kadar hapiste kalacak. Yine üç Şili Komünist Partisi üyesinin kaçırılarak öldürülmesi olayının faillerinden Miguel Estay Reino ve Claudio Salazar da ayine katıldılar. Salazar’ın ayin sırasında “Tanrı’dan af dilediği” sözlerin medyada yayınlanması da kurbanların yakınlarının öfkesine neden oldu. Aileler, katillerin ‘medya şovu’ yapmasına izin verilmesine tepki gösterdi.

ERKEN TAHLİYE TARTIŞMASI

Halk ‘dini tören’in tutukluların aldıkları cezaları tamamlamadan serbest bırakılmaları için bir ‘oyun’ olduğuna inanıyor. Bir süredir ülkede ‘yaşlı ve hasta’ mahkumların durumunun tartışmaya açıldığını belirtiliyor.

Uluslararası hukuka göre insanlığa yönelik suçlarda ‘af’ ya da ‘ceza indirimi’ söz konusu değil ancak Şili Yüksek Mahkemesi Başkanı Hugo Dolmestch’in tutukluların koşullarında iyileştirme yapmaktan yana olduğu belirtiliyor.

Adalet Bakanı Jaime Campos da birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, “İnsan hakları ayrımsız herkes için geçerlidir, (cezaevindeki) hastaların çıkartılması gerektiği açıktır” ifadelerini kullanarak Michelle Bachelet hükümetinin tartışmalardaki tutumu hakkında ipucu vermişti.

3 BİN ÖLÜ, 38 BİN KİŞİYE İŞKENCE!

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü de bir açıklama yaparak, “Özür ve af dilemek kişisel bir durumdur ve bu geç kalmış eylemi kabul edip etmemek kurbanlarının ve ailelerinin inisiyatifindedir” dedi.

ABD’nin desteğiyle 11 Eylül 1973 tarihinde Salvador Allende Hükümeti’ni darbe ile deviren General Pinochet ülkeyi 1990 yılına kadar diktatörlükle yönetti. Bu sırada en az 3 bin kişi kaçırıldı, öldürüldü ve 38 bin kişi de işkence gördü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TGC: İktidar gazetecilere soluk aldırmıyor

SONRAKİ HABER

Soma katliamı davasında Alp Gürkan ifade verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa