22 Aralık 2016 17:14

Gavur Mahallesi Stuttgart’ta

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Son yıllarda belgesel film alanında ülkemizde umut verici, insanı yüreklendiren çalışmalar yapılıyor. Belgelerden, hayat öykülerinden, şiir ve edebiyattan güç alan bu filmler gösterime girdiği yerlerde halktan da ilgi görüyor. 

Ermeni edebiyatının önemli temsilcilerinden Mıgırdiç Margosyan’ın destansı anlatımı ve Yönetmen Yusuf Kenan Beysülen’in titiz çalışmasıyla perdeye yansıyan ‘Gavur Mahallesi’ Stuttgart Delphi Arthaus Kino’da gösterildi.

İzleyicilerin nefeslerini tutarak izledikleri film; halkların nasıl ayrıştırıldığını, Ermenilerin doğup büyüdüğü, suyunu içtikleri topraklardan nasıl sürüldüklerini en küçük bir abartıya yer bırakmadan başarıyla  sergiliyor. 

Tarihin dipsiz kuyusunda müziğin tınılarına, Ermeni, Yahudi, Süryani, Kürt, Türk ve diğer halkların söylencelerine tanıklık eden izleyicilerdeki ortak görüş de filmin başarılı olduğu yönünde. Belgesel filmin her sahnesinde, sırları taşlara kazılı şehri Diyarbekir’den dünyaya açılan pencereye, efıl efıl bir yel esiyor.

Belgeselin bitimiyle sahneye Sevgili Mıgırdıç Margosyan ile Yönetmen Yusuf Kenan Beysülen çıktı. izleyiciler ve okurlar onlara, Gavur Mahallesi, Ermeniler ve Diyarbakır üzerine sorular sordu ve konuklar her bir soruya ayrı ayrı cevap verdi. Uzun yıllardır Evrensel gazetesinde yazılarını keyifle okuduğumuz Mıgırdiç Margosyan kitaba ve filme adını veren öykünün hikayelerini mizah ile yoğurup anlatınca salon kahkahalara boğuldu.  

Fılm sonrasında yapılan söyleşide barışın, dayanışmanın ve birlikte olmanın önemine vurgu yapılırken Almanca ve Türkçe dillerde gerçekleşen söyleşi geç vakitlerde sona erdi. Gösterimde ayrıca Kürt Toplumu Stuttgart Derneği,  Ermeni Toplumu Birliği ba.wü, Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği (DİDF Stuttgart), 1938 Dersim Temsilcileri sahneye çağrılarak toplu resim çektirdi.

Evrensel'i Takip Et