20 Aralık 2016 12:57

DİSK: Zorunlu BES dayatmasının gerekçesi çöktü

DİSK Araştırma Enstitüsü zorunlu BES’e gerekçe yapılan ‘tasarruf oranlarının düşüklüğü’ iddiasının TÜİK tarafından boşa düştüğünü açıkladı.

Paylaş

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin açıklama yaptı. BES’in en temel gerekçesi olan “tasarruf oranlarının düşüklüğü” gerekçesininin TÜİK verilerine göre geçersiz olduğu, dolayısıyla BES dayatmasının iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girecek olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) en temel gerekçesi ortadan kalktı. Hükümet tarafından TBMM'ye sunulan Zorunlu BES Yasa Tasarısı'nın genel gerekçesinde, Türkiye'de brüt tasarruf oranlarının diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğu ve zorunlu BES uygulamasının yurt içi tasarruf oranlarını özendirmeyi amaçladığı vurgulanmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 'Tasarruf meselesi aslında Türkiye'nin en büyük sıkıntılarının başında geliyor' demişti. Ancak gerek Zorunlu BES gerekse Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf oranlarına ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

TÜİK tarafından 12 Aralık 2016 tarihinde açıklanan Kurumsal Sektör Hesapları 2009-2015 araştırmasına göre Türkiye'nin brüt tasarruf oranlarının Zorunlu BES Yasa tasarısı gerekçesinde olduğu gibi yüzde 15,63 ve Bakan Şimşek'in açıklamasında olduğu gibi yüzde 13,5 değil, yüzde 24,8 olduğu ortaya çıktı.”

DİSK-AR açıklamasında “TÜİK verilerinden sonra ücretlerde yeni bir azalmaya yol açacak zorunlu bir tasarruf yönteminin gereksiz olduğu, dayanağı olmadığı anlaşılmaktadır. Gerekçesi çöken Zorunlu BES'in derhal iptal edilmesi gerekir” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ mezunları suikaste tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Amedspor'a PFDK tarafından 40 bin TL ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...