19 Aralık 2016 10:17

İHD: Mahpuslara yönelik kötü muamele ve işkence devam ediyor

İHD istanbul Şubesi 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine birden yapılan, 'Hayata Dönüş' operasyonunun yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, ikisi asker 30 tutuklunun hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen 'Hayata Dönüş' operasyonunun yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamada "19 Aralık katliamını unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankart açıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, İHD'nin 19 Aralık günü "Cezaevlerinde insan hakları için mücadele ve dayanışma" olarak ilan ettiğini hatırlatarak, "İHD kurulduğu günden bu yana cezaevlerine karşı görünmez sandınlarını görünür kılmış, kayıtsız kalanların yüzüne yüzüne karşı haykırmıştır" dedi. 

‘CEZAEVLERİNDE YAŞANAN İNSANLIK DRAMI GÖRMEZDEN GELİNMEKTE'

Açıklamada, İHD merkezi ve şubelerine 2016 yılı içerisinde 958 işkence başvurusu olduğunu belirten Onaran, OHAL ile cezaevlerinde uygulanan politikaların daha da ağırlaştığını vurguladı. İşkence ve kötü muamelenin yalnızca tutuklulara yönelik olmadığı, ailelerinde cezalandırıldığı ifade edilen açıklamada İHD'nin ihalallere ilişkin yapılan başvurulara cevapsız kalmadığı belirtildi. Yapılan suç duyurularının sonuç kaldığını aktaran Onaran, devlet yetkilileri tarafından cezaevlerinde yaşanan insanlık dramının görmezden gelindiğini söyledi. 

Basın açıklamasında 19 Aralık operasyonunun 16. Yıl dönümünde devlet yetkililerine ve kamuoyuna seslenen İHD, taleplerini şöyle sıraladı; 

* Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.

* Hicbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.

*19 Aralık katliamı davası sorunluları yargılanmalıdır. Zaman aşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikasına son verilmelidir.

* Adalet Bakanlığı kendisinin hazırlayıp yayınladığı 45/1 nolu genelge'yi, hiçbir mazeret ileri sürmeden deal uygulamalıdır.

* Hükümetin, 2011 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler İşkencenin Önlenmesine ek Seçmeli Protokolü TBMM'ye sevk etmelidir.

* Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

* Mahpusların, sağlık, eğitim ve beslenmelerinin yanı sıra aileleri ve avukatlarıyla iletişimine saygı gösterilmelidir.

* Kadın ve Çocuk cezaevleri ve ıslahevleri, insan onurunun korunması bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Ethem Sarısülük davasında mahkeme baskıyla karar verdi’

SONRAKİ HABER

Halep’te tahliyeler devam etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...